Bulgurul se face din boabe de grâu, decorticate, fierte, măcinate grosier și apoi dezhidratate. În esență, bulgurul sunt boabe de grâu pregătite pe jumătate, ușor de gătit acasă și de combinat cu diverse salate sau preparate simple și sănătoase.

Bulgurul poate avea aspectul unor boabe mai mari sau poate fi măcinat mai fin, folosit mai degrabă pentru preparate dulci. Bulgurul nu trebuie confundat cu grâul spart, care nu este decorticat complet și nici prefiert.

Cum se gătește bulgurul acasă

Bulgurul poate fi folosit așa cum se folosește și cușcușul sau orezul. Chiar dacă este prefiert, el nu pierde substanțele nutritive pe care le are grâul, de aceea este considerat mult mai sățios decât orezul, spre exemplu.

Bulgurul se pregătește foarte ușor acasă. Dacă te grăbești, pune bulgurul la înmuiat în apă fierbinte timp de 10 – 15 minute. Dacă ai mai mult timp pentru a găti ceea ce vrei, lasă bulgurul la înmuiat timp de cel puțin 30 de minute în apă fierbinte, în lapte, în suc de roșii cald sau în supă, în funcție de rețetele pe care le pregătești.

Bulgurul și valorile lui nutritive

Bulgurul conține fibre ușor de digerat, proteine, minerale esențiale precum magneziu și potasiu și vitamine precum tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B 6 și o serie de acizi grași nesaturați benefici pentru organism. Nu conține vitamina C și nici colesterol, iar procentul de grăsimi este nesemnificativ.

Principalele substanțe nutritive din 100 gr de bulgur

  • 7,5 gr proteine
  • 10 gr apă
  • 2 gr grăsimi
  • 80 gr carbohidrați
  • 11 gr fibre
  • 300 mg potasiu
  • 250 mg fosfor
  • 120 mg magneziu
  • 4 mg calciu
  • 1 mg de fier
  • 25 unități acid folic
  • 170 unități vitamina A

La ce poți folosi bulgurul

Este un ingredient care completează preparatele cu legume, mai ales pentru persoanele care vor să consume cât mai puțină carne. Bulgurul poate fi folosit pentru salata tabouleh (cu roșii și pătrunjel), pentru salatele de verdețuri, legume crude sau legume la grătar, pentru umpluturi cu sau fără carne, pentru burgeri și pentru supe. Există și rețete de budinci și creme dulci pe bază de bulgur și lapte. Se mai poate înmuia în iaurt natural cu bucățele de fructe pentru o gustare dulce foarte sănătoasă.