Ține cont de faptul că balsamul de rufe intens folosit poate fi periculos pentru sănătate. El este un amalgam de substanțe chimice, multe dintre ele toxice. Nimic nu este natural și inofensiv în structura lui chimică. De aceea, medicii atrag atenția să îl folosim cât mai rar sau să îl înlocuim cu produse mai blânde.

Ce efecte poate avea balsamul de rufe intens folosit

Alcoolul benzilic, ftalații, etanolul, camforul sau cloroformul sunt substanțe care intră în componența balsamului de rufe și rămân în haine. Pe măsură ce le porți în spații încălzite și transpiri, acestea sunt absorbite de piele.

Pe termen lung, multe dintre aceste substanțe provoacă iritații, boli de piele sau afecțiuni ale căilor respiratorii. Poți avea deseori migrene, ochi iritați sau nasul înfundat dacă dormi noapte de noapte în lenjerie tratată cu balsam de rufe prea concentrat.

Ftalații sunt folosiți pentru rezistența parfumului, dar s-a dovedit că favorizează apariția cancerului, dacă intră în contact cu pielea și căile respiratorii pe termen lung.

Cât și când e bun cu adevărat balsamul?

Cu siguranță, are și el calitățile lui, dar balsamul de rufe nu trebuie folosit prea des și nici în concentrație mare. Nu adăuga balsam de fiecare dată când speli rufele. Este mult mai sănătos să îl folosești o dată la 2 sau 3 spălări și să adaugi o cantitate mult mai mică decât este indicat pe etichetă.

Nu adăuga niciodată balsam la rufele din microfibre, care au proprietatea de a absorbi foarte bine umezeala și de a izola termic. Înmuiate cu balsam, microfibrele își pierd aceste proprietăți, iar acest lucru se simte imediat mai ales la hainele sport, care nu mai absorb bine transpirația.

Balsamul nu trebuie adăugat nici la prosoape, deoarece se depune în fibrele lor pufoase și le împiedică să mai absoarbă apa la fel de bine. Prosoapele rămân moi și delicate dacă adaugi la spălat o soluție pentru dedurizarea apei sau dacă le clătești cu puțin oțet.