Caută să închiriezi un apartament din mai multe surse, de pe mai multe site-uri cu anunțuri imobiliare. Încearcă să faci o medie a chiriei pe zone, dacă ești interesat de un oraș mare precum Bucureștiul, Clujul, Oradea sau Sibiu.
Fă o paralelă între anunțurile publicate de persoanele fizice și anunțurile promovate de agențiile imobiliare. Și ține cont de faptul că un agent imobiliar îți va cere un comision din chirie, dar munca lui este utilă, dacă tu nu ai timp să cauți sau dacă dorești să închiriezi un apartament într-o zonă anume.
Ce chirie te așteaptă
Caută o chirie care nu depășește un sfert din venituri, deoarece se mai adaugă plata întreținerii, plata curentului electric și eventual plata cablului pentru televiziune și internet.
În prima lună, majoritatea proprietarilor solicită o garanție egală cu o chirie lunară, în cazul în care părăsești locuința fără să achiți toate datoriile la întreținere.
Când mergi să vizionezi un apartament, verifică listele de cheltuieli de la parter. Acolo vei vedea cât plătește o familie cu doi sau trei membri, în funcție de camere și de spațiu. Așa vei afla cel mai ușor cât costă întreținerea și ce cheltuieli te așteaptă. În plus, poți verifica dacă sunt restanțieri mulți, cu sume foarte mari, ceea ce nu este un indicator prea bun pentru vecinii pe care ți-i dorești.
Ține cont de faptul că, în zonele rezidențiale noi, la plata chiriei și a întreținerii se pot adăuga taxe pentru pază, pentru locul de parcare și peisagistică și alte cheltuieli administrative specifice complexului. Este bine să întrebi proprietarul de toate cheltuielile aferente.
Top detalii importante când închieriezi un apartament
- Într-un oraș mare, alege să închiriezi un apartament cât mai aproape de locul în care lucrezi. O locuință în apropiere de locul de muncă îți oferă multe avantaje: plătești mai puțin pe transport, fie că te duci cu mașina personală sau cu metroul/autobuzul, câștigi mai mult timp pentru tine, dormi mai mult dimineața sau poți ajunge acasă în pauza de masă.
- Dacă nu găsești o zonă potrivită în apropiere de serviciu, alege o zonă în care să ai aproape cât mai multe magazine, parcuri și mijloace de transport în comun. Nu neglija spațiul verde, curățenia din zonă, accesul facil, posibilitățile de parcare sau vecinătatea unor școli, în cazul în care ai copii.
- Verifică zona din jurul locuinței. Este foarte important să fie o zonă curată, civilizată, cu locuri de parcare, cu spații verzi bine întreținute. Dacă ai găsit un apartament pe care merită să îl vizitezi, verifică și zona din jur și fă o plimbare în jurul prânzului, dar și seara. Astfel, poți observa comportamentul locatarilor, dacă este liniște, dacă este curat în jurul blocului.
- Atenție la etaj! În blocurile vechi, este mult mai bine să închiriezi un apartament la un etaj inferior, între etajele 2 și 5. La aceste etaje apar mai rar probleme cu apa caldă și căldura. În blocurile noi, unde ai centrală proprie, poți alege și un etaj superior, dacă ai o priveliște deosebită de la fereastră.
- Verifică instalațiile, întreabă când a fost renovat ultima dată, analizează cât de curați sunt pereții, cât de curate sunt instalațiile sanitare și cada de baie. În timpul vizitei, verifică robineții, instalațiile de apă și de curent electric, să fie toate funcționale. De asemenea, este bine să verifici și bucătăria, să fie curat totul, iar frigiderul să fie funcțional.
- Chiriile sunt mari, așa că nu te jena să soliciți cât mai multe detalii despre apartament. Întreabă dacă ai mașină de spălat și frigider în locuință, dacă mobila este nouă și modernă, cere ca apartamentul să fie utilat cu un aparat de aer condiționat performant, care poate oferi și căldură iarna. Va fi util, dacă se întrerupe căldura iarna, iar vara te va scuti de stresul temperaturilor ridicate. Verifică, de asemenea, starea mobilei, calitatea saltelei și curățenia pereților. Nu accepta o casă prost mobilată, neîntreținută și murdară.
- Cere informații despre vecini. Nu te sfii să întrebi cine vor fi vecinii tăi, dacă sunt oameni civilizați și liniștiți, dacă au animale de companie, dacă au copii mici, dacă sunt prea tineri și dau petreceri cu prietenii… Poți verifica și la vizier dacă și-au plătit întreținerea la zi sau dacă au restanțe, deoarece datoriile mari la întreținere spun multe despre o familie.
Photo by Alex Tyson: https://www.pexels.com