Cuprins
Șunca presată sau șunca de pui a fost multă vreme o delicatesă, pregătită cu minuțiozitate de meșterii mezelari. În secolul trecut se găsea doar la mesele festive prin casele celor cu dare de mână. Azi, șunca de pui este mult mai accesibilă la preț și este considerată de unii consumatori o variantă mai dietetică și mai sănătoasă în locul mezelurilor din carne de porc.
Conform Agenției pentru Protecția Consumatorilor, românii sunt mari amatori de șuncă presată, iar multe mame aleg șunca de pui pentru sandviciurile copiilor. Se consumă multă șuncă presată, pe considerentul că este mai puțin grasă și mai dietetică decât alte mezeluri. Dar trebuie să reții că șunca, fie ea șunca de pui, șuncă de curcan sau de porc intră în categoria alimentelor procesate, conține multă grăsime, sare și conservanți și alte ingrediente controversate care ne afectează sănătatea.
Ingredientele cu risc din șunca de pui
Mai multe studii realizate în SUA asupra mezelurilor, arată că un consum zilnic de numai 50 de grame de șuncă presată poate crește incidența cancerului colorectal cu 18 procente.
Șunca de pui nu este un aliment chiar atât de nevinovat cum pare: citește cu atenție eticheta, deoarece foarte puține mărci de șuncă de pui sunt cu adevărat de calitate. Multe astfel de produse conțin ingrediente care ne pun sănătatea în pericol:
- Foarte multă sare
- Multă grăsime de porc sau de vită
- Monoglutamat de sodiu
- Colagen din carne de porc
- Caragenan
- Coloranți sintetice
- Arome de fum și de mirodenii
- Slănină și emulsie de șorici
- Zaharuri precum dextroza, glucoza și maltodextrina
- inozinat disodic, izoascorbat de sodiu, mono si digliceride ale acizilor grasi, 5-ribonucleotide disodice
- difosfaţi, trifosfaţi, polifosfaţi, citraţi de sodiu, clorură de potasiu, ascorbat de sodiu, eritorbat de sodiu.
Piele, șorici, apă și arome artificiale
În plus, cel puțin jumătate din șunca de pui din comerț conține cantități mari de apă pentru a trage mai greu la cântar. Cel puțin un sfert din prețul pe care îl plătești se duce de fapt pe apă… un ingredient pe care șunca tradițională nu ar trebui să îl conțină decât într-un procent infim.
Conform APC România, iată ce conțin mare parte din produsele de tip șuncă presată analizate de specialiști.
- 9 din 10 tipuri de șuncă presată conţin apă adăugată! Apa este cel de-al doilea ingredient la 60% dintre tipurile de şuncă presată!
- 7 din 10 tipuri de şuncă presată conţin între 5 şi 12 aditivi alimentari!
- 6 din 10 tipuri de şuncă presată conţin caragenan!
- 6 din 10 tipuri de şuncă presată conţin monoglutamat de sodiu!
- 1 din 2 din două tipuri de şuncă presată conţine caragenan şi monoglutamat de sodiu!
- 2 din 10 tipuri de şuncă presată sunt colorate cu carmin!
- Şuncă presată cu carne de pasăre separată mecanic, piele de pui şi apă!
”Unul dintre ingredientele periculoase care se întâlnesc în şunca de porc sau în cea de pui este şi monoglutamatul de sodiu (E621), un potenţiator de gust care se adaugă în mod obişnuit în mâncarea chinezească, mezeluri, supele instant, salate sau în alte alimente procesate. Numeroase studii de specialitate asociază în mod direct consumul monoglutamatului de sodiu de declanşarea numeroaselor probleme de sănătate precum: astmul, depresia, tulburările de vorbire, anxietatea, boala Parkinson, obezitatea, pierderea vederii, migrenele, oboseala, slăbiciunea, problemele respiratorii, tahicardia etc. Unul dintre cei mai cunoscuţi experţi de talie mondială pe subiectul monoglutamatului de sodiu este şi neurochirurgul Russell Blaylock, autor al cărţii intitulate „Excitotoxinele: Gustul care ucide”, acesta fiind de părere că monoglutamatul de sodiu supra-activează celulele nervoase ale creierului până într-un anumit punct în care mor”, explică nutriționistul Dumitru Balaban.
Cum se face o șuncă în mod tradițional
Șunca presată se face din pulpă de porc și unele ingrediente tipice: sare, azotiți, piper, boia, usturoi, cimbru și alte mirodenii. Obținerea șuncii presate presupune un lanț de operațiuni riguros desfășurate: fasonarea fâșiilor de carne, sărarea, uscarea, afumarea (care nu este aplicată la unele rețete), maturarea în stare crudă (la șunca presată crudă), fierberea și răcirea lentă, apoi presarea la șunca preparată termic.
Cu timpul, însă, șunca presată de larg consum a pierdut din calitate: azi se folosesc tot felul de resturi precum pielea, slănina și șoriciul, cartilajele, proteine de vită sau de porc la șunca de pui, fibre vegetale, zahăr și foarte multă sare, precum și coloranți sau arome sintetice de fum.
Cu alte cuvinte, încearcă să eviți șunca de pui sau șunca presată de calitate îndoielnică, pe a căror etichetă vezi o mulțime de ingrediente care nu sunt naturale. Dacă vrei să consumi un produs de calitate, alege un produs tradițional precum prosciutto crudo sau prosciutto cotto (tratat termic) din Italia, jambon din Franța sau jamon din Spania.
”Dintr-un preparat cu o structură consistentă care se obţinea numai din pulpă de porc, condimente naturale, sare şi nitriţi, în prezent, cele mai multe tipuri de şuncă presată, conțin carne separată mecanic, apă, proteină animală, proteină din soia, extracte vegetale, hidrolizate proteice vegetale, fibre vegetale, amidon şi chimicale din belşug. În prezent, din păcate, şunca presată comercializată în hipermarketuri și în magazinele producătorilor de produse din carne, cu mici excepții, nu mai are nimic din consistenţa, savoarea, gustul şi elementele nutritive ale acestui tip de produs aşa cum era fabricat în urmă cu câteva decenii. La alegerea unui tip de şuncă presată trebuie să aveţi în vedere atât cantitatea de carne din respectivul produs, cât şi principalii nutrienţi menţionaţi în declaraţia nutriţională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi/acizi grași saturați și conținutul de sare. Recomand evitarea acelor sortimente de şuncă presată care au în compoziție aditivi alimentari, precum monoglutamatul de sodiu, caragenanul și carminul. Totodată, verificaţi termenul de valabilitate şi condiţiile de păstrare din spaţiul de comercializare. Din cauza conţinutului ridicat de sare şi a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, şunca presată nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor, femeilor însărcinate și a adulților cu afecțiuni cardiovasculare”, subliniază conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC.
Photo by Gül Işık: https://www.pexels.com