Friptura de miel este mai bună dacă folosești câteva condimente speciale, nu doar sare și piper sau usturoi. Încearcă să adaugi rozmarin, suc de lămâie sau portocale, dafin și chiar un strop de scorțișoară. Dar iată câteva sfaturi care te ajută cum și ce condimente să folosești pentru friptura de miel. Înainte de acestea, însă, și câteva indicații despre porționarea fripturilor.

Cum alegi și cum pregătești carnea pentru friptura de miel

Cotletele de miel se pregătesc pentru grătar, iar pulpele din spate și carnea de pe coapse pentru friptura în tavă, la cuptor. Pulpele din față se pot folosi la tocănițe, dar și pentru friptura la tavă dacă sunt mai pline și puțin mai grase.

Carnea fragedă și bună de miel trebuie să fie roz și să aibă puțină grăsime albă și curată, ca să iasă friptura mai suculentă. Înainte de a o pune în tavă, trebuie opărită în lapte și lăsată în laptele fierbinte până se răcește. Așa elimini mirosul specific de oaie, care nu este pe placul tuturor.

De asemenea, este necesar un baiț înainte, în care friptura de miel să stea peste noapte și în care poți pune atât ierburi aromatice, cât și piper, amestecat în vin, ulei și suc de lămâie.

Ce condimente să folosești pentru friptura de miel

Dintre condimentele des folosite în bucătăria românească, cele mai potrivite pentru carnea de miel sunt boiaua de ardei, piperul, usturoiul, ceapa verde și mărarul, muștarul și salvia.

Din bucătăria asiatică, unde se gătește adesea oaie și miel, sunt delicioase aromele de tarhon, turmeric, șofran, chimen, ienupăr, busuioc, dafin, chimion sau lemongrass.

Nu trebuie, însă, să exagerezi cu ierburile aromatice. Trebuie să faci combinații din trei, cel mult patru arome potrivite, care să dea un gust excepțional fripturii tale de miel. Iată ce ne recomandă bucătarii cu experiență.

Cele mai bune combinații de condimente pentru carnea de miel

Dacă pregătești carnea de miel la cuptor, după ce a stat îm baiț, mai poți adăuga un amestec de mentă, usturoi, ceapă verde, piper și rozmarin. Toate acestea se strivesc în mojar și se presară peste friptura unsă cu ulei.

O altă combinație reușită este cea dintre tarhon, cimbru, mărar, usturoi și puțin cognac sau vin roșu sec. Mai poți adăuga un strop de nucșoară pentru o aromă și un parfum deosebit. Această combinație este și ea recomandată

Dacă pregătești carne de miel la grătar, poți face un sos gros din lămâie, ulei, boia, cimbru și rozmarin. Pentru a îngroșa sosul, să rămână bine lipit de carne când o pui pe grătar, poți folosi amidon de porumb sau puțină făină. Usturoi și sare poți adăuga într-un sos de iaurt cu care vei servi friptura caldă, la masă.

sursa foto: 123rf.com