Iarna consumăm mai multe fructe din import, citrice, banane, rodii sau mango. Știm că sunt stropite cu tot felul de soluții să reziste la transport, știm de unde provin, dar nu știm cât de sănătoase sunt de fapt. Acest lucru îl aflăm însă citind cu atenție etichetele de pe fructe

Etichetele de pe fructe, lipite adesea pe banane, rodii sau pe merele din import, conțin un cod anume care dezvăluie nu doar regiunea în care sunt cultivate, ci și tehnologia agricolă folosită.

Etichetele de pe fructe trebuie să aibă un cod

Multe fructe au o etichetă de mici dimensiuni pe care se vede numele companiei, un logo sau un simbol. Cu toate acestea, nu este eticheta corectă din punct de vedere al consumatorului. Etichetele de pe fructe trebuie să conțină și un cod de bare, în fața căruia se găsește de obicei un număr. Iată ce înseamnă aceste etichete, când sunt realizate corect.

Etichetele cu 3 sau 4 cifre

Aceste etichete sunt cele mai răspândite și sunt lipite pe fructele care au fost cultivate cu tehnici agricole moderne, fiind folosite nu doar mijloacele mecanice automatizate, ci și pesticide și fertilizatori chimici. Spre exemplu, bananele care provin din astfel de culturi sunt etichetate cu codul 4011.

Ce înseamnă codul care începe cu cifra 8

Dacă vezi pe etichetele de pe fructe un cod din 5 cifre care începe cu numărul 8, înseamnă că fructele respective au fost obținute prin modificare genetică. De obicei, este vorba despre fructe obținute în laborator, prin încrucișări și selecționări succesive, dar modificate genetic pentru a fi mai rezistente și mai arătoase.

Cele mai sănătoase fructe: etichetate cu 9

codul-9-inseamna-un-fruct-cultivat-organic

Dacă etichetele de pe fructe au un cod din 5 cifre care începe cu 9, acestea sunt cele mai bune. Codul 9 înseamnă că au fost cultivate prin metodele clasice, cu fertilizatori organici și nu au fost modificate genetic.

De ce e bine să alegi fructele cu etichete

Producătorii serioși, care nu au de ce să ascundă vreun secret despre afacerea lor, lipesc etichetele corecte pe fructe. În multe magazine, însă, găsim fructe din import fără etichete și este mai bine să le ocolești, pentru că nu poți afla nimic despre proveniența lor. Este indicat să cumperi fructe etichetate, pentru a fi sigură că sunt sănătoase pentru tine și pentru familia ta.

Cele mai bune și cele mai rele legume și fructe

top-fructe-si-legume

Conform unor studii recente realizate de Environmental Working Group, o organizație nonprofit de cercetare a mediului din SUA, avocado se află pe primul loc în lista fructelor bune, iar căpșunele în topul celor mai puțin sănătoase.