Mulți dintre noi alegem vinul doar după soiul strugurilor și după cantitatea de zahăr, dar ar trebui să ne uităm cu mai multă atenție la eticheta sticlelor de vin. De aici putem deduce dacă este cu adevărat un vin de calitate, și nu un vin contrafăcut din prafuri cu tot felul de arome și coloranți care imită aroma strugurilor.

Cum se traduce eticheta sticlelor de vin. Ce înseamnă DOC, CMD sau CMT

Fetească, busuioc, merlot sau riesling… dincolo de soi, trebuie să urmărești cu atenție eticheta să te convingi că vinul provine de la o podgorie veche, cu tradiție și cu renume.

Așadar, după ce ai ales vinul preferat, caută pe etichetă informații despre producător și anul în care a fost îmbuteliat vinul. Un producător care se respectă menționează anul și alături de acesta poți vedea pe eticheta frontală inițialele DOC, CMD sau CMT.

DOC – denumire de origine controlată

CMD – cules la maturitate deplină

CMT – cules la maturitate târzie

Ce se menționează pe eticheta de pe spatele sticlei

Orice vin bun trebuie să aibă o etichetă cu mai multe explicații și pe spatele sticlei. Aici găsești datele de contact ale producătorului, o descriere a vinului, mențiunea podgoriilor de unde au fost culeși strugurii, precum și procentul de alcool.

Pe unele etichete se găsesc inclusiv informații despre existența sau absența sulfiților. De asemenea, pot fi trecute în procente cantitatea de zahăr din vin sau alte ingrediente importante.