Cuprins
Un regim echilibrat, pentru un adult sănătos, trebuie să aibă cel mult 2.000 de calorii. Iar fructele proaspete conțin zahăr.
Chiar dacă zahărul din fructe este mult mai ușor de asimilat de către organism și transformat în energie, în comparație cu zahărul procesat, trebuie să fim atenți ce cantitate de fructe consumăm zilnic.
Câte fructe este bine să consumăm zilnic
Un raport sănătos ar fi de 200 de grame de fructe proaspete la o dietă de 2.000 de calorii zilnică. Și trebuie să reținem că cele mai sănătoase sunt aceste fructe proaspete, și nu sucul din fructe proaspete. Cel din urmă nu mai conține suficiente fibre, săruri și vitamine pentru un regim alimentar sănătos, în schimb este mult mai concentrat în zahăr. Așadar, fructele proaspete sunt cele mai indicate pentru imunitate și pentru gama largă de nutrienți, vitamine și antioxidanți care ajută sănătatea organismului.
În medie, un adult sănătos, ar trebuie să consume cel puțin 200 de grame de fructe proaspete pe zi, adică 2 – 3 porții de fructe. Spre exemplu, poți consuma 2 mere, un măr și o pară, un măr și o portocală… exemplelele sunt numeroase și te poți inspira din fructele prezentate mai jos, care sunt indicate în mod special în sezonul rece.
Ce beneficii au fructele în dieta noastră de iarnă
În sezonul rece consumăm mai multă carne, mai multă pâine și mai multe alimente cu aluaturi cum ar fi gogoșile sau plăcintele de tot felul. Cu toate acestea, nu trebuie să neglijăm garniturile cu legumele, supele, borșul și salatele de crudități.
Gustările dintre mese pentru mulți dintre noi sunt dulciurile, covrigii sau pateurile care ne dau senzația de sațietate. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm de cele 2 porții de fructe proaspete și gustoase pe care ar fi bine să le consumăm zilnic.
Fructele, precum și salatele de legume și crudități îți oferă:
- Un aport mai mare de fibre, esențial pentru digestie când consumi mai multă carne;
- Un aport mai mare de vitamina C, important pentru imunitate în sezonul gripelor;
- Un aport mai mare de antioxidanți, importanți pentru rezistența organismului;
- Un aport important de săruri minerale pentru energie și imunitate;
- Un aport esențial de fitonutrienți cu efect antibacterian, anticancerigen și antioxidant precum resveratrolul (struguri negri), licopenul (fructele de pădure), luteina (fructele portocalii) sau fitoestrogenii (nucile sau citricele).
Cele mai bune fructe recomandate iarna
Lista cu fructe de iarnă este destul de lungă și nu ne putem plânge că nu avem de unde cumpăra tot ce ne dorim, mai ales că avem la dispoziție multe fructe proaspete și legume de iarnă din import. Cele mai accesibile sunt fructele autohtone, dar și multe citrice care sunt bogate în vitamina C.
Merele
Merele au o gamă largă de vitamine, săruri esențiale și nutrienți valoroși. Un singur măr pe zi îți asigură necesarul de vitamina C și substanțe nutritive pentru un tonus bun și pentru imunitate. Merele sunt bogate în pectină, antioxidanți, fosfor, magneziu și fier.
Perele
Dulci și zemoase sau cu textură crocantă, perele sunt fructe pe care le găsim la piață și în supermarket toată iarna. Perele sunt bogate în vitamina C și vitamina K și conțin procente mai mari de săruri de potasiu, magneziu și cupru.
Nucile
Alături de fructe proaspete, ar fi bine să consumăm mai multe nuci și semințe pe timp de iarnă. Nucile sunt fructe care ne dau energie și asigură o serie de nutrienți valoroși pentru inimă și creier, pentru celulele sângelui și pentru piele.
Prunele uscate
Gătește cu prune uscate preparate delicioase cu sos, fie pentru orez, fie pentru budinci. Prunele uscate sunt excelente pentru digestie, dar sunt recomandate și pentru energie. Zaharurile pe care le conțin conferă organismului mai multă rezistență în zilele geroase.
Fructele exotice
În sezonul rece, citricele, pomelo sau kiwi sunt mai accesibile, sunt mai bine coapte și mai parfumate. Toate fructele exotice sunt bogate în vitamina C, conțin mai multă vitamina A și vitamina K decât fructele autohtone, precum și săruri de potasiu, fier, magneziu și mangan, esențiale pentru rezistența și puterea organismului.