Ferește-te să cumperi brânzeturi prea ieftine sau produse lactate cu conținut scăzut de grăsime. Acestea au, poate, un conținut scăzut de colesterol, dar conțin alte grăsimi vegetale mult mai periculoase pentru sănătate.

Multe tipuri de brânză, în special cele dubios de ieftine, sub 10 lei kilogramul, nu conțin niciun strop de lapte, avertizează președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, Claudiu Frânc. El atrădea atenția încă de acum câțiva ani că piața de lactate este plină de brânză, cașcaval și iaurt făcute din ulei de palmier, ulei de soia și diverse prafuri cu aromă de brânză.

Ce brânzeturi să eviți la cumpărături

Brânza topită

Așa numita brânză topită, oricât ar fi de gustoasă, nu are de obicei nicio legătură cu brânza adevărată. Este greu să deosebești între brânza topită de bună calitate și cea contrafăcută. Citește cu atenție eticheta și fii atentă la numărul de conservanți și agenți de topire, care nu sunt deloc buni pentru sănătatea ta.

Crema de brânză

Cremele de brânză, precum și cremele de unt, sunt de obicei foarte ieftine și sunt aromatizate cu diverse ierburi uscate sau cu pudră de usturoi și legume. Cu cât sunt mai ieftine aceste produse, cu atât sunt mai dubioase. Citește cu atenție eticheta și nu cumpăra produsul dacă are prea multe ingrediente necunoscute pentru că acestea sunt de obicei chimicale periculoase.

Cașcavalul

Pentru 1 kilogram de cașcaval este nevoie de cel puțin 6 litri de lapte dulce, care trebuie procesat și pus la dospit. Procesul durează câteva săptămâni, iar un cașcaval de bună calitate este ferm, se taie greu și are un gust specific de lapte de oaie. Pe piață există însă și cașcaval făcut din ulei de palmier, foarte moale, foarte sărat, colorat și aromatizat cu ingrediente sintetice.

Cum se falsifică brânza

O brânză bună trebuie să fie bine scursă, chiar dacă este proaspătă. Brânza din care se scurge apa ca la robinet cu siguranță este o brânză făcută cu foarte puțin lapte și cu grăsimi vegetale, cu amidon și pudră de cartofi.

Aroma de brânză poate fi ușor falsificată, de aceea trebuie să citești cu atenție eticheta și să eviți brânzeturile cu multe chimicale.

Tot brânză falsificată se numește și brânza de capră sau brânza de oaie în care s-a pus lapte de vacă. Acestea sunt brânzeturi mult mai scumpe, care nu trebuie făcute decât din lapte de oaie, respectiv de capră. Laptele de vacă este mai ieftin și nu trebuie să se regăsească în componența lor.

sursa foto: Shutterstock