Numeroase studii arată că animalele de companie sunt un beneficiu pentru sănătatea stăpânilor. Dar trebuie să știi din timp ce boli îți transmit câinele sau alt animal de companie. Chiar dacă datorită lor, viața poate fi mai ușoară, mai echilibrată și fără stres, animalele pot fi și surse de bacterii, viruși sau paraziți greu de tratat.
Mulți cardiaci care au pisici sau câini au declarat că, datorită acestor animale, sunt mai puțin stresați și tensiunea arterială se păstrează în limite normale.
Dar animalele de casă ne pot transmite anumite boli, dacă nu le deparazităm la timp și dacă nu le îngrijim corect.
Ce boli se transmit din cauza paraziților intestinali
Deparazitarea este deosebit de importantă și pentru câini, și pentru pisici. Oricând se pot infesta de la alte animale bolnave, dacă nu sunt deparazitate la timp, iar viermii se transmit și la om.
Viermii inelați provoacă dermatomicoză, care se manifestă prin porțiuni sferice roșii la suprafața pielii.
Viermii rotunzi provoacă la început dificultăți de respirație, probleme digestive, apariția de sânge în scaun. Ulterior, acești viermi pot migra în creier sau în ochi, provocând orbirea.
Viermii cârlig pot rezista multă vreme pe sol, de unde pot fi luați de om. Ei provoacă probleme digestive foarte grave, diaree, vomă, sângerări și crampe abdominale.
Giardoza sau infestarea cu giardia se tratează, dar până depistezi cauza, poate da simptome dureroase și grave și poate provoca inflamații ale stomacului și ale căilor urinare.
Boala zgârieturii de pisică
Dacă pisica ta mai iese pe afară sau nu este îngrijită și nu i se taie gheruțele la timp, când te zgârie te poți infecta cu bacteria Bartonella henselae. Aceasta migrează prin sânge și limfă către ganglioni, se înmulțește rapid și provoacă febră, dureri de cap, oboseală și stări de dezechilibru.
Toate bolile pot fi prevenite prin igienă
Un animal de companie nu trebuie să reprezinte un risc pentru familia ta. Dacă atât părinții, cât și copiii învață să se spele bine pe mâini după ce interacționează cu animalul, dacă se păstrează curățenia în casă și se folosesc mănuși de protecție când sunt curățate fecalele, riscurile se diminuează.
De asemenea, copiii trebuie învățați să nu ducă mâna la nas și la gură când se joacă afară cu animalele și să își anunțe imediat părinții dacă au fost mușcați sau zgâriați în joacă.
Și lor trebuie să le explici ce boli îți transmite câinele sau pisica pentru a fi mai atenți cu igiena.