O mică porție de stafide poate înlocui o gustare hrănitoare, mai ales în sezonul rece când avem nevoie de mai multă energie. Dacă te întrebi ce beneficii au stafidele, deși sunt bogate în zahăr, vei putea citi despre cele mai importante calități ale acestor fructe uscate și despre efectele lor surprinzătoare asupra organismului. Stafidele nu sunt doar struguri deshidrați, ci fructe pline de aromă și calități nutritive, pe care le poți consuma în mod regulat.

Este binecunoscut faptul că stafidele ajută digestia și controlează pofta de dulce, dar ele controlează și nivelul zahărului din sânge, precum și nivelul colesterolului.

Cum recunoști stafidele de calitate

Aceste fructe mici și deshidratate se obțin din struguri de bună calitate fără sâmburi, în special din soiurile Sultanina, Flameseedless, Corinth, Călina sau Supernova. Culoarea stafidelor este dată de culoarea strugurilor respectivi.

Cele mai cunoscute sunt stafidele brune, care sunt folosite adesea pentru gustări dulci, și stafidele aurii, folosite adesea la prăjituri și produse de patiserie.

Pe vremuri, boabele de struguri erau lăsate să se usuce la soare, direct pe lujerii de vie. În era industrială, stafidele au început să fie uscate în mod mecanic și deshidratate în condiții controlate pentru a preveni orice risc de mucegai și deteriorare.

Prin procesul de deshidratare, se reduce conținutul de apă din boabele de struguri cu 70 – 80%. Stafidele de bună calitate trebuie să aibă un procent de apă de cel mult 14 – 18%. Dacă sunt prea uscate, ele își pierd aroma și gustul dulce, iar dacă sunt prea umede încep să mucegăiască.  

Pentru a cumpăra stafide de calitate, trebuie să alegi stafide care au pulpa moale și o culoare uniformă, să nu fie prea uscate și strivite, deoarece s-ar putea să nu aibă un gust aromat.

Ce beneficii au stafidele pentru nutriție

Se spune despre stafide că se numără printre cele mai sănătoase fructe uscate. Ele constituie o gustare delicioasă și plină de energie, mai ales dacă sunt combinate cu nuci, migdale sau fulgi de cereale.

Stafidele sunt bogate în carbohidrați și zaharuri, dar aceste elemente nutritive sunt mult mai ușor de transformat de către organism în energie și nu se depun precum carbohidrații din pâine, spre exemplu. Iată ce valori nutritive are o porție de 100 gr de stafide de mărime medie.

Carbohidrați79.18 g
– Zahăr59.19 g
– Fibre alimentare3.7 g
Grăsimi0.46 g
Proteine3.07 g
Tiamină (vit. B1)0.106 mg (9%)
Riboflavină (vit. B2)0.125 mg (10%)
Niacină (vit. B3)0.766 mg (5%)
Acid pantotenic (B5)0.095 mg (2%)
Vitamina B60.174 mg (13%)
Acid folic (vit. B9)5 μg (1%)
Colină11.1 mg (2%)
Vitamina C2.3 mg (3%)
Vitamina E0.12 mg (1%)
Vitamina K3.5 μg (3%)
Calciu50 mg (5%)
Fier1.88 mg (14%)
Magneziu32 mg (9%)
Mangan0.299 mg (14%)
Fosfor101 mg (14%)
Potasiu749 mg (16%)
Sodiu11 mg (1%)
Zinc0.22 mg (2%)
Fluor233.9 µg

Ce cantitate de stafide se recomandă pe zi

Stafidele se consumă adesea la micul dejun în combinații cu cereale și nuci, cu lapte sau cu sucuri de fructe. În acest mod, vom avea toate beneficiile stafidelor într-o porție de sănătate la cană.

Un om sănătos poate consuma o porție de 30 – 40 de grame de stafide pe zi, aproximativ 8 – 10 stafide de mărime medie sau mare. Persoanele care au o glicemie crescută, cele care au probleme cu inima sau cele care au diabet se pot bucura și ele de beneficiile stafidelor. Ele pot consuma aproximativ 4 – 5 stafide pe zi, dar este indicat să nu le includă chiar zi de zi în dieta lor.

Ce beneficii au stafidele pentru sănătate

stafide negre
stafide negre

Stafidele sunt o sursă excelentă de energie și sunt recomandate în sezonul rece, după sport și efort fizic și sunt recomandate copiilor și tinerilor pentru a susține o dezvoltare armonioasă. De asemenea, stafidele sunt recomandate adesea în dietele de slăbit, deoarece pot înlocui dulciurile și pot satisface pofta de dulce pe termen lung. Totodată, stafidele ajută foarte mult inima și creierul, digestia, dar și vederea!

Cum ajută stafidele digestia

Stafidele conțin un procent mare de fibre solubile care își măresc volumul în contact cu lichidele și sunt de ajutor în procesul de digestie. Ele stimulează tractul intestinal și combat constipația. Dacă ai probleme digestive din cauza unei diete preponderent carnivore, este bine să consumi dimineața, pe stomacul gol, stafide lăsate la înmuiat în cu o zi înainte.

Cum luptă împotriva virozelor

Beneficiile stafidelor sunt totodată beneficiile strugurilor, iar aceste fructe uscate conțin polifenoli, antioxidanți și acizi benefici care combat diverși agenți patogeni, infecțiile, virozele și inflamațiile. Bineînțeles, ele nu vindecă boli, dar consumate regulat ajută organismul să se apere mai bine de virusuri și bacterii.

Cum ajută în caz de anemie

Datorită concentrației de fier și săruri minerale, stafidele sunt fructe uscate foarte bune pentru gustările copiilor sau tinerilor care au deficit de fier. Ele sunt indicate persoanelor care suferă de anemie, dar și copiilor care consumă foarte multe minerale în activitățile lor zilnice.

Cum pot controla tensiunea arterială

Datorită procentului ridicat de potasiu și magneziu, stafidele sunt foarte bune pentru inimă și contribuie la reglarea tensiunii arteriale, în cazul persoanelor care încep să ducă o viață sănătoasă și aleg o dietă săracă în grăsimi.

Cum ajută vederea

Puțini dintre noi au aflat ce beneficii au stafidele pentru ochi și vedere. Datorită faptului că ele conțin tot felul de antioxidanți și polifenoli care mențin în timp vederea ageră pot reduce riscul de degenerare maculară. În combinație cu alte fructe portocalii și roșii, bogate în betacaroten,ele sunt de ajutor ochilor să se mențină sănătoși.

Cum pot combate oboseala

Consumă o porție de stafide, cu nuci, migdale sau câteva pătrățele de ciocolată amăruie atunci când te simți foarte obosită sau după un efort fizic prelungit, când ai spasme musculare. Ele te ajută să îți refaci energia și diminuează spasmele dureroase.

Ce contraindicații au stafidele

Consumate în porții mici, de cel mult 30 – 40 grame pe zi, beneficiile stafidelor se simt pe termen lung. Sunt fructe uscate foarte dulci și nu trebuie să abuzăm de ele, oricât de mult ne plac.

Stafidele în cantitate mai mare pot duce la un dezechilibrul al zahărului din sânge și pot favoriza depunerile de colesterol. De asemenea, dulciurile cu stafide trebuie și ele consumate în porții mici, mai ales dacă avem probleme cu greutatea.

Stafidele aurii au în plus alte contraindicații. Ele își păstrează culoarea frumoasă pentru că sunt tratate cu dioxid de sulf. Persoanele care suferă de astm sau care suferă de diverse alergii, pot avea reacții alergice la stafidele aurii.

De asemenea, este bine de știut că zaharurile din stafide împiedică asimilarea altor nutrienți valoroși din alimentație, precum calciul și fierul, dacă suntem tentați să consumăm porții mai mari din aceste fructe.

Foto: Pexels.com