Mulți români iubesc pastele și mai ales sosul pesto, la care se folosesc mugurii de pin crocanți și aromați. În afară de sosul pesto, însă, nu suntem obișnuiți să folosim semințele sau mugurii de pin în bucătărie. Dar aceste semințe sunt foarte hrănitoare, gustoase și delicioase și pot fi folosite deopotrivă în diverse rețete de prăjituri sau în rețete cu legume, paste și orez.

Mugurii de pin, beneficii nutriționale

Mugurii de pin sunt mult mai nutritivi decât mugurii de brad și sunt foarte bogați în săruri minerale care se absorb ușor în organism. Ei se numără printre puținele surse naturale bogate în mangan, magneziu, fier, vitamina E și vitamina A.

Mugurii de pin conțin numeroase vitamine, antioxidanți și minerale. Iată valorile nutriționale pentru 100 de grame de muguri de pin:

  • 673 de calorii
  • 10 g proteine
  • 10 g fibre
  • 6,45 mg zinc
  • 575 mg fosfor
  • 251 mg magneziu
  • 8,802 mg mangan
  • 5,53 mg fier
  • 1,324 mg cupru
  • 16 mg calciu
  • 9,33 mg vitamina E
  • 0,8 mg vitamina C
  • 29 UI vitamina A

Semințele sau mugurii de pin sunt o sursă excelentă de acid folic, acid oleic, vitamine din complexul B precum niacina (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5), riboflavina (vitamina B2), tiamina (vitamina B1) și piridoxina (vitamina B6).

Mugurii de pin au un procent mare de calorii datorită grăsimilor, dar ei conțin grăsimi nesaturate sănătoase, atât de benefice pentru creier și inimă. Aceste semințe îți dau energie, stimulează imunitatea, previn carențele de minerale și vitamine, previn apariția unor forme grave de cancer, ajută vederea și previn apariția cataractei.

Cum se recoltează mugurii de pin

Nu este deloc ușor să recoltezi singur mugurii de pin, este mult mai ușor să îi cumperi deja curățați și uscați, chiar dacă au un preț mai mare decât alte tipuri de semințe și nuci.

Mugurii de pin se recoltează primăvara. Se culeg conurile fragede de pin, se țin la soare să se usuce bine, apoi se zdrobesc pentru a scoate sâmburii din ele. Sâmburii sunt la rândul lor acoperiți cu o coajă lemnificată, care se curăță destul de greu. Dar mugurii trebuie curățați pentru a ajunge la miezul de culoarea untului care se consumă ca atare, natural, sau copt.

Ce gust au și cum se folosesc în bucătărie

Semințele de pin au un gust dulceag, untos și ușor aromat, astfel încât se potrivesc cu multe ingrediente, atât în rețete sărate, cât și în rețete dulci.

Aceste semințe ușor gumate devin crocante, dacă sunt coapte cu puțină sare. Ele pot fi folosite în:

  • Salate de legume și crudități
  • Sosuri pe bază de iaurt sau bulion
  • Garnituri de legume
  • Paste cu sos de brânză sau cu sos de roșii
  • Carne de pește la cuptor
  • Mâncăruri din orez cu diverse sosuri
  • sos pesto si pasta de humus
  • Tarte de fructe sau ciocolată
  • Plăcinte cu cremă din fructe
  • Biscuiți, fursecuri sau checuri cărora le conferă o textură crocantă

foto: FreePik.com