Cuprins
O cană de vin fiert cu portocale, scorțișoară și nucșoară, cu miere și un strop de piper, merge de minune când îți intră frigul în oase sau când vrei să te relaxezi după o zi obositoare. Iarna, vinul fiert este una dintre băuturile preferate ale românilor, dar puțini dintre consumatori știu că vinul fiert are o istorie lungă și era recomandat încă din Antichitate pentru virtuțile lui terapeutice.
De unde vine vinul fiert
Consumat în zilele noastre peste tot în Europa, în SUA, Canada sau în America de Sud, vinul fiert și aromat cu diverse condimente are o istorie de peste 2000 de ani. Încă din Antichitate, precursorul vinului fiert este un vin infuzat cu diverse condimente. Inițial, el nu se punea la fiert, dar se adăugau diverse arome precum piper, mastic, dafin, șofran, miere și sâmburi de curmale. Totul era lăsat la macerat, apoi strecurat și îndoit cu vin roșu de calitate, pentru a păstra aroma autentică.
Marele Hipocrate recomanda și el vinul infuzat cu mirodenii precum piper, scorțișoară, dafin sau busuioc pentru a trata diverse afecțiuni și boli, pentru a stimula inima și mintea. El credea că vinul îndulcit cu miere și aromat cu mirodenii poate trata durerile de stomac, durerile de dinți, ficatul leneș sau slăbiciunile inimii… iar teoria lui nu era chiar departe de adevăr.
Rețetele străvechi de vin cu mirodenii s-au răspândit din Imperiul Roman în toată Europa. Ulterior, în Evul Mediu, poporul de rând a început să folosească tot mai mult vin încălzit și aromat în zilele friguroase, atât pentru a face față gerului, dar și pentru a masca gustul neplăcut al vinurilor proaste. Vinul fiert și îndulcit se bea mai ales în lungile perioade în care oamenii se confruntau cu molime de ciumă sau de holeră, deoarece apele era infestate. Până și copiii primeau vin fiert cu miere pentru a căpăta putere.
Vinul fiert, vin medicinal – ce beneficii are!
În Evul Mediu, vinurile aromate și îmbogățite cu ”piper” (termen general pe atunci pentru condimentele ușor iuți) erau numite ipocras, în onoarea lui Hipocrate. Ele erau consumate cu încredere, mai ales de către cei care sufereau cu stomacul sau de către cei aflați în convalescență.
Vinul fiert are, într-adevăr, o serie de beneficii pentru organism puțin știute. Câtă vreme este consumat cu moderație, cel mult o cană pe zi în cazul femeilor și o cană și jumătate pe zi în cazul bărbaților, vinul fiert este un tonic excelent de iarnă.
Vinul aromat, ușor îndulcit și încălzit îți redă energia și pofta de viață, oricât de grea ar fi iarna. Te ajută să te relaxezi și încălzește mușchii după o zi grea petrecută în frig sau după o călătorie prin zăpadă și ger.
Vinul roșu fiert:
- Este bogat în antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi;
- Previne și combate răceala, durerile de cap din cauza răcelilor și stările febrile;
- Poate ajuta în caz de sinuzită și inflamații ale căilor respiratorii;
- Diminuează riscul de osteoporoză;
- Previne și combate procesele inflamatorii;
- Diminuează riscul de boli cardiovasculare;
- Ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv;
- Contribuie la menținerea stării de bună dispoziție.
Cum se prepară corect vinul fiert
Chiar dacă este numit vin fiert, în realitate, vinul nu se fierbe să clocotească. Vinul se aduce la pragul de fierbere, la cel mult 70 – 80 de grade Celsius. Poți folosi un termometru de bucătărie sau poți opri imediat focul, în momentul în care observi că se formează un pic de spumă deasupra vinului.
Vinul care se fierbe în clocote își pierde aroma, capătă un gust mai neplăcut, iar condimentele devin amărui. Așadar, nu uita că vinul fiert nu se fierbe! Se încălzește!
Rețeta cu mirodenii fierte în apă
Una dintre cele mai bune rețete pentru a prepara vin fiert este aceea în care mirodeniile se fierb în câteva clocote într-o cantitate mică de apă.
Se pun două degete de apă în ibric și se adaugă nucșoară, piper, zahăr, scorțișoară, anason sau ghimbir, după gust.
Se lasă apa să fiarbă câteva clocote, se oprește focul și se adaugă zahăr sau miere.
Apoi se strecoară mirodeniile și se adaugă în ibric vinul și felii de fructe.
La final se mai încălzește vinul unul sau două minute, dar fără să dea în clocot.
Se servește cu sărățele, prăjituri uscate sau cu fructe.
Rețeta clasică de vin fiert în stil românesc
Fiecare regiune și popor are rețetele lui de vin fiert și anumite condimente preferate. La români, predomină scorțișoara și merele. Iată una dintre rețetele cele mai populare de vin fiert de pe meleagurile noastre.
- 1 litru de vin roșu de țară sau Cabernet/ Merlot/ Fetească
- 2 linguri de zahăr/ miere
- 2 batoane de scorțișoară
- 3 – 4 cuișoare
- Un măr tăiat felii
- O portocală/ mandarină tăiată felii
Se pune vinul la încălzit într-un ibric încăpător, se adaugă toate mirodeniile și se lasă vinul să ajungă la o temperatură de 70 – 80 de grade Celsius. Când începe să se formeze spuma, se oprește focul și se adaugă feliile de fructe. Se pune un capac și se lasă vinul să se răcorească timp de un minut.
Se servește cald cu fursecuri, cozonac, plăcinte de brânză sau sărățele.
Cele mai bune condimente pentru vinul fiert
În cazul în care nu știi ce arome merg mai bine cu vinul roșu fiert, iată o listă care te ajută:
- zahăr sau miere, după gust;
- batoane de scorțișoară;
- cuișoare;
- ghimbir răzuit;
- câteva boabe de piper;
- steluțe de anason
- felii de portocală, mandarine și mere;
- curmale dulci
- câteva picături de esență de rom
- două- trei linguri de rom de calitate
foto: Shutterstock