Mulți oameni evită peștele congelat de teama că poate fi periculos pentru consum. Dar nu congelarea este problema, deoarece prin congelare peștele își păstrează mult mai bine toate calitățile nutritive. Perioada în care a fost congelat peștele este importantă!

Dacă peștele a fost congelat imediat după ce a fost capturat, el este un pește sănătos și hrănitor. Dar, dacă peștele a fost congelat la câteva zile după ce a fost capturat, deoarece nu s-a vândut la timp, atunci el devine periculos pentru consum.

Ce avantaje are peștele congelat

  1. Unele specii de pești sunt mai ieftine, dacă sunt congelate, decât dacă sunt cumpărate în stare proaspătă.
  2. Unele specii de pești pot fi consumate doar în stare congelată, pentru că nu se găsesc pe piața noastră în stare crudă, naturală.
  3. Peștele congelat în mod corect, imediat după capturare, păstrează mult mai bine nutrienții valoroși decât peștele proaspăt care stă în galantare de două, trei zile.
  4. Peștele înghețat poate fi depozitat ușor în congelator și consumat în termen de trei luni.
  5. Cele mai multe specii de pește congelat sunt deja bine curățate de solzi și pot fi pregătite mai ușor.
  6. De obicei, oasele din pestele congelat se curata mai usor decat din cel proaspat.

Cum îți dai seama că peștele a fost congelat în mod corect

Cât timp este înghețat, nu ai cum să îți dai seama dacă este sau nu un pește bun pentru consum. Abia după ce se dezgheață vei putea verifica dacă este un pește sănătos.

  • După dezghețare ochii peștelui trebuie să fie limpezi;
  • După decongelare, carnea peștelui trebuie să fie fermă și elastică; dacă se fărâmă în bucățele înseamnă că era deja alterat când a fost congelat.

Cum se decongelează corect peștele

Evită orice metodă de a decongela peștele rapid, chiar dacă te grăbești să îl pregătești pentru masă. Nu folosi niciodată apă caldă sau cuptorul pe gaz. În cel mai rău caz, dacă ești foarte grăbită, poți folosi cuptorul cu microunde setat pe funcția de decongelare. Dar nu este nici aceasta o metodă prea bună pentru că peștele se va încălzi ușor la interior, iar la exterior va începe să se usuce.

Cea mai bună metodă să dezgheți peștele congelat este să îl pui într-o caserolă de plastic în partea de sus a frigiderului și să îl lași să se dezghețe treptat până a doua zi, când îl gătești.

O altă metodă care grăbește procesul de dezghețare este următoarea:

  • Se pune peștele congelat într-o pungă alimentară care se închide la gură, apoi se pune într-o caserolă lungă umplută pe jumătate cu apă rece;
  • Se așază caserola în frigider și se așteaptă aproximativ 4 – 5 ore, timp în care peștele se poate decongela mai repede;
  • Se verifică peștele după câteva ore și, dacă are un miros natural, carnea fermă și un aspect normal, poate fi pregătit pentru consum.

Nu decongela niciodată peștele la temperatura camerei și nici în apă caldă!

Nu păstra peștele decongelat mai mult de o jumătate de zi înainte de a-l găti!

Pregătește peștele la o temperatură de minimum 60 de grade Celsius pentru a fi gătit complet. Peștele care nu este gătit complet poate transmite bacterii și microbi periculoși!

Consumă cel puțin 2 porții de pește săptămânal pentru a te bucura de nutrienții acestui aliment, de acizii grași, sărurile minerale și grăsimile sănătoase pe care le are peștele.

foto: Pexels.com