Interesează-te din timp ce asigurări de călătorie este bine să îți faci înainte de o vacanță în străinătate. Așa cum în țară ești asigurată din punct de vedere medical și ai acces în orice spital de stat, așa cum poți folosi asigurarea pentru mașină în caz de incidente, la fel trebuie să fii asigurată și dacă pleci peste hotare. Iată ce fel de asigurări trebuie să îți faci înainte de a pleca la drum.

Asigurarea de călătorie

Este bine să cumperi o poliță de asigurare de călătorie și să discuți cu agentul de asigurări despre condițiile speciale pe care vrei să le acopere. Majoritatea polițelor te pot asigura pentru urgențe medicale, transportul cu ambulanța către cel mai apropiat spital, pentru pierderea sau furtul bagajelor, pentru acte și bunuri de valoare, pentru repatriere sau pentru întreruperea călătoriei.

O poliță care acoperă mai multe evenimente poate începe de la suma de 80 de lei și crește în funcție de suma despăgubită.

Asigurarea medicală de călătorie

Acest tip de asigurare este recomandat pentru orice călătorie în afara țării, oricât de scurtă ar fi. O sumă modică îți asigură decontarea unor servicii care te pot costa mii de euro. Astfel, asigurările medicale pot acoperi orice accident, lovire sau vătămare, transportul cu ambulanța, intervențiile de urgență, intervențiile chirurgicale, spitalizarea, costul tratamentelor în străinătate și chiar despăgubiri în cazurile extreme în care există riscul de invaliditate.

Asigurarea storno

Acest tip de asigurare se plătește de obicei în momentul în care se achiziționează un pachet de vacanță prin intermediul unei agenții de turism. Această asigurare constituie de obicei între 4 și 5% din costul vacanței.

Această asigurare este valabilă în condițiile în care te răzgândești, nu mai pleci în vacanță, dar vrei să îți recuperezi banii. Ea nu este valabilă dacă vacanța este afectată de cataclisme naturale și incidente severe, dezastre naturale, conflicte de război sau dacă se agravează probleme de sănătate preexistente și nu mai poți pleca.

În cazul în care călătoria este anulată sau reprogramată din cauza unui eveniment personal acoperit de poliță, compania cu care ai încheiat asigurarea îți oferă susținere financiară, până la valoarea maximă prevăzută în poliță pentru: 

  • Rambursarea plăților deja efectuate pentru călătorie: bilete de avion, cazare etc. 
  • Penalitățile și taxelede anulare sau modificare a pachetului turistic.