Condimentele sunt cunoscute pentru longevitatea lor. Toate mirodeniile bine uscate, deshidratate și păstrate în spații uscate pot fi folosite și cinci sau șapte ani. După unul sau doi ani își mai pierd din savoare, dar pot fi consumate în continuare. Alături de ele, băuturile alcoolice, mierea, orezul, fasolea și alte legume uscate rezistă ani de zile în cămară.
Mierea se păstrează în ceramică
Este singurul aliment din lume care nu se strică, dacă este 100% naturală. Nu trebuie ținută la rece sau congelată. O poți păstra în cămară sau într-un dulap de bucătărie, într-un borcan de sticlă cu capac. Dacă a cristalizat, o poți dilua punând borcanul într-un vas mai mare cu apă caldă. Mierea nu trebuie încălzită direct pe foc, pentru că își pierde o bună parte din proprietățile ei benefice.
Sfat! Cele mai bune recipiente pentru a păstra mierea sunt cele din ceramică, prin care nu pătrunde nici umezeala, nici lumina soarelui. Păstrează mierea într-o cămară răcoroasă și ai grijă să închizi bine capacul recipientului ori de câte ori o folosești. Frigiderul nu este cea mai bună soluție, pentru că mierea rezistă timp îndelungat numai la temperaturi medii, în jur de 20°C.
Uleiul de măsline se păstrează în sticle verzi
Cumpără numai ulei de măsline presat la rece, de cea mai bună calitate și îmbuteliat în sticle de culoare închisă. În general, el are un termen de valabilitate de până la doi ani, pentru că păstrat mai mult timp începe să își piardă din proprietățile antioxidante. Dar și după cei doi ani, dacă sticla nu a fost desfăcută, uleiul de măsline este bun pentru consum.
Sfat! O sticlă cu ulei de măsline de culoare închisă poate fi păstrată mai mulți ani într-o cămară întunecată și răcoroasă, dacă nu este desfăcută. Dacă o desfaci, trebuie să consumi uleiul în aproximativ 6 luni.
Orezul brun, mai rezistent decât cel alb
Dacă îți place să consumi mai degrabă orez brun decât alb, poți cumpăra oricând cantități mai mari pentru că această varietate este cea mai rezistentă. Orezul brun nu trece prin toate etapele de rafinare prin care trece orezul alb, drept urmare el păstrează o bună parte din fibrele și nutrienții boabelor naturale. Este mai bogat în minerale și vitamine, dar și în grăsimi vegetale. De aceea, orezul brun trebuie păstrat la întuneric, într-un spațiu uscat și aerisit.
Sfat! Un pachet de orez brun nedesfăcut poate ține în cămară cel puțin un an, iar dacă îl desfaci, aproximativ 6 luni. Ai grijă să nu stea la soare sau în căldură și nu își va pierde proprietățile.
Pastele rezistă ani de zile în ambalajul de carton!
Spaghetele și macaroanele din paste făinoase se pot păstra cu anii în cămară. Chiar dacă după doi sau trei ani nu vor mai avea același gust, ele nu se strică. Trebuie doar să le ferești de căldură și de umezeală.
Sfat! Cumpără paste de calitate, ambalate în cutii de carton. Acestea pot fi ținute câțiva ani într-un spațiu bine aerisit și uscat și vor avea gust bun oricând.
sursa foto: 123rf.com