Cuprins
Câinii și pisicile pot deveni agresivi în tot felul de situații, chiar dacă sunt animale de companie dresate. Dacă ai fost mușcată de câine, dacă ai fost zgâriată sau mușcată de o pisică, nu aștepta ca rana să se vindece de la sine. Prin salivă, animalele transmit bacterii care provoacă infecții periculoase, inclusiv rabie, hepatită B, febra zgârieturii sau spirochetoză, leptospiroză și toxocaroza.
Mușcătura de animal este dureroasă și se poate infecta în câteva ore, dacă nu se iau măsuri urgente. Chiar dacă nu curge sânge, chiar dacă mușcătura nu pare prea adâncă, nu ezita să mergi la un consult medical. Dar, până la spital, este bine să știi cum se acordă primul ajutor în caz de mușcături.
Primele măsuri în caz că ai fost mușcată de câine
Indiferent de gravitatea mușcăturii, dezinfectarea și bandajarea locului este foarte importantă. Chiar și mușcăturile superficiale sunt dureroase și ar trebui examinate de medic. Dar iată ce ai de făcut înainte de a ajunge la spital.
- Spală imediat locul cu apă caldă și săpun pe o arie cât mai mare pentru a distruge bacteriile; spală bine și dezinfectează locul, chiar dacă este o mușcătură minoră, iar pielea nu a fost străpunsă și nu curge sânge.
- Masează ușor locul cu o cremă antiinflamatoare, deoarece se poate inflama peste câteva ore.
- Ai grijă să păstrezi locul cât mai curat și aplică un bandaj steril, chiar dacă nu este o rană deschisă.
În caz de mușcătură severă:
- Aplică o presiune ușoară în jurul rănii pentru a favoriza sângerarea și pentru a elimina sângele deja infectat.
- Dezinfectează cu betadină în jurul rănii, atât cât îți permite rezistența la durere.
- Bandajează rana cu un pansament steril și mergi la cel mai apropiat spital sau la medicul de familie care va examina rana. Medicul va indica un tratament cu unguente antibiotice și medicamente, eventual un vaccin antirabic, în cazul în care este vorba de un câine străin despre care nu știi ce vaccinuri a făcut.
Când se agravează situația
Ține cont de faptul că, dacă ai fost mușcată de câine sau de o pisică, rana se poate infecta în numai câteva ore. Oricât de curați ar fi, câinii și pisoii transmit prin salivă tot felul de bacterii periculoase precum Capnocytophaga, care pot produce complicații dureroase și greu de tratat. Unele infecții severe pot declanșa dureri în tot membrul, stări febrile, stare de vomă și complicații pe termen lung.
Iată ce semne îți arată că situația se agravează și trebuie neapărat să ajungi la medic:
- zona mușcată se inflamează, devine tot mai roșie, ustură și pulsează de durere;
- sângerarea se agravează
- durerea crește în intensitate
- apar frisoanele
- rana începe să supureze
- membrul respectiv, mâna sau piciorul, nu mai poate fi mișcat fără să te doară.
Ce riscuri implică mușcătura de câine
Mușcătura de câine este foarte periculoasă, mai ales dacă este vorba de un câine vagabond, purtător de bacterii și virusuri greu de tratat. De aceea se și recomandă imediat un vaccin antirabic și antitetanos.
Iată ce afecțiuni grave poate transmite mușcătura de câine:
- rabie;
- tetanos;
- meningita;
- meningoencefalita;
- endocardita;
- sepsis
- infecția cu salmonella,
- infecție cu pasteurella,
- leptospiroza,
- toxocaroza,
- toxoplasmoza
foto: ProfiMedia Images