Pentru un grătar reușit trebuie să folosești cărbuni, dar și câteva bucăți de lemne. Fumul de lemn este cel care dă savoarea cărnurilor pe grătar și face mirosul apetisant. Cu lemn de brad sau de salcâm iese friptură la grătar excelentă!
De asemenea, trebuie să alegi numai acele bucăți de carne care se pretează pentru grătar, o carne puțin mai grasă și mai moale precum pulpele de pui, ceafa de porc, pastrama și coastele de miel, pulpa de vită sau bucăți mai groase de pește.
Carnea trebuie marinată din timp
Cea mai bună friptură la grătar, suculentă și aromată, este cea ținută în baiț cu cel puțin 4 ore înainte.
Carnea de pui trebuie marinată în ulei de măsline, zeamă de lămâie și condimente în funcție de gust.
Carnea de porc se unge cu un baiț din vin, ulei, boia, piper și alte condimente preferate, iar pentru carnea de vită este indicată marinata cu bere, ulei și condimente simple precum piperul și cimbrul sau usturoiul.
Nu se pune sare înainte de a frige carnea, în schimb poți să pui puțin zahăr care ajută și el la frăgezirea fripturilor. Sarea se presară spre final, când friptura este aproape gata.
Mai poți pregăti carnea pentru grătar și cu un sos gros, fie pe bază de miere, fie pe bază de muștar. La acest sos se adaugă puțin ulei și condimentele preferate sau arahide și cereale mărunțite, pentru a obține o crustă delicioasă.
Carnea marinată trebuie ținută întotdeauna în boluri de plastic sau din sticlă. Dacă le ții în vase de inox, acidul din marinată va împrumuta gustul de metal și carnea nu mai este la fel de savuroasă.
Unge grătarul cu grăsime
Curăță bine grilajul grătarului de arsură cu un cuțit. Apoi unge bine grătarul cu o bucată de slănină sau cu ulei.
La mijlocul grătarului, unde căldura este mai fierbinte, trebuie să pui feliile groase și micii sau cârnații. Pe laterale, poți pune carnea de pui sau de pește.
Lasă carnea să se frigă bine, să prindă o crustă frumoasă și abia apoi întoarce-o pe partea cealaltă. Dacă întorci bucățile prea des, se pot rupe sau își pierd sucul și devin mai ațoase și mai tari.
După ce ai luat carnea de pe grătar, pune-o într-o oală cu capac să se înăbușe câteva minute și să se înmoaie mai bine în sucul propriu. Servește carnea după 10 minute, timp în care poți adăuga un praf de sare.
sursa foto: 123rf.com