Căţelul Papillon îşi datorează numele urechilor franjurate asemeni unor aripi de fluture. Pe vremuri, era nelipsit din saloanele palatelor italiene, franceze sau poloneze. Până în anii 1600, a devenit un câine foarte popular, dar azi este mai puţin întâlnit în casele iubitorilor de câini. Talia mică, ochii inteligenţi şi faptul că latră numai când trebuie, îl recomandă totuşi drept un animal de companie potrivit pentru apartamentele noastre mici de la bloc.

 Perie-i blăniţa de trei sau patru ori pe săptămână, să îşi menţină supleţea şi strălucirea.

Graţios şi cuminte

Firea acestui căţel merită numai laude. Este cuminte şi foarte sociabil. Îi place compania oamenilor şi ştie să te distreze când te vede supărată. Pe de altă parte, stă cuminte la tine în braţe, dacă îl mângâi. Ochii vioi trădează o anumită intelingenţă pe care nu trebuie să o subestimezi. Este afectuos cu cei mici, dar nu acceptă alţi câini pe teritoriul lui decât dacă sunt pui. Şi cu pisicile se împacă bine, dacă sunt crescuţi de mici împreună. Adoră plimbările şi îi uimeşte pe cei din jur cu mişcările lui graţioase.

Uşor de dresat

Nu te lăsa păcălită de aspectul lui pufos. Căţelul Papillon este inteligent, mai dur decât vrea să arate şi poate învăţa o mulţime de trucuri. Le place mult să alerge, de aceea este bine să începi lecţiile de dresaj în aer liber. Îşi învaţă repede numele şi vine imediat când este chemat. Un dresaj făcut ca la carte, îţi poate transforma căţelul într-un campion la jocul cu mingea. Este mare amator de jucării din lemn şi îi place să îl provoci la joacă şi să îi dedici o bună parte din timpul tău liber.

Cățelușul Papillon – așa recunoşti rasa pură

3367232558_c016ed88a1_z

Papillon trebuie să aibă blana de un alb imaculat, pătată cu negru, maron sau roşcat.

Urechile trebuie să aibă franjuri lungi, iar coada să semene unei pene mătăsoase.

În jurul ochilor şi pe urechi, blana trebuie să fie colorată, nu albă.

Nasul, buzele şi urechile sunt pigmentate, de obicei negre.

sursa foto: andreaarden / Source / CC BY” target=”_blank”>Foter.com