Te-ai întrebat vreodată câtă miere să mănânci zilnic pentru a beneficia de tot ce are mai bun acest aliment nutritiv? Mierea este o sursă importantă de energie, mai ales în sezonul rece. Mulți dintre noi consumăm foarte des miere, dar este bine să ții cont de doza recomandată zilnic și să nu consumi miere în exces, oricât de mult ți-ar plăcea.
Câte miere să mănânci zilnic
Nutriționiștii și apicultorii deopotrivă ne sfătuiesc să consumăm cel mult 3 – 4 lingurițe de miere pe zi sau cel mult 2 linguri mari de miere.
Mierea poate fi adăugată în limonade sau în salate de fructe, poate fi consumată cu înghețată, cu biscuiți, cu pâine prăjită sau cu cereale și iaurt. Combinațiile cu miere sunt delicioase și ne ajută să reducem consumul de zahăr procesat, atât de nociv pentru organism.
Cu toate acestea, trebuie să ții cont că și mierea se consumă moderat. Consumul excesiv de miere poate avea efecte nedorite și poate accentua simptomele unor afecțiuni grave.
În ce timp al zilei este cel mai bine să consumi miere
Mierea este o sursă excelentă de energie, de aceea se recomandă să consumi o lingură de miere dimineața, la micul dejun.
Persoanele care lucrează în condiții dificile, care depun efort fizic constant în timpul zilei sau care au un stil de viață activ pot consuma miere și după amiaza, între orele 15 și 17, când organismul are nevoie de un plus de energie din surse sănătoase. Înlocuiește prăjiturile, biscuiții sau gustările de după amiază cu o porție de fructe și miere sau cu cereale, iaurt și miere. Sunt combinații mult mai sănătoase pentru organism, care te ajută să fii activă până seara târziu.
În plus, consumată la o oră sau două după masa de prânz, mierea ajută digestia și contribuie la menținerea unui ritm cardiac normal și la reglarea tensiunii arteriale.
Ce boli poți preveni dacă mănânci zilnic miere
În cazul în care te întrebi câtă miere să mănânci zilnic și dacă aceasta are efecte benefice pe termen lung, trebuie să știi că mierea, asociată cu un stil de viață sănătos, poate preveni multe boli grave:
- Diabetul: consumând miere poți reduce mult consumul de zahăr și astfel poți preveni diabetul. Încearcă să respecți acest sfat mai ales dacă ai avut părinți sau bunici care au avut diabet, deoarece este o boală care se moștenește și care se poate declanșa oricând, dacă nu faci eforturi să o previi;
- Boli digestive și constipație: consumul regulat de miere ajută digestia și normalizează tranzitul intestinal; se previne constipația, poți avea scaun zilnic, ceea ce este foarte sănătos pentru stomacul tău și pentru întregul organism;
- Creșterea în greutate și obezitatea: mierea îți satisface pofta de dulce și dă o senzație de sațietate, ceea ce te ajută să mănânci mai puține dulciuri și alimente bogate în calorii; astfel vei reuși să ai un stil de viață mai sănătos, să menții o greutate normală și să eviți să acumulezi kilograme în plus; obezitatea este asociată cu boli cardiace, boli renale, boli digestive și cu un risc de deces prematur.
Ce contraindicații poate avea mierea
În general, mierea este contraindicată persoanelor care au alergie la polen, precum și celor care suferă de forme severe de diabet.
De asemenea, nu se poate da miere bebelușilor, deoarece pot dezvolta reacții alergice la anumite componente din miere, inclusiv la polen.
Pe de altă parte, trebuie să fim conștienți de faptul că mierea îngrașă, dacă este consumată în cantități mari zilnic, de peste 6 – 7 linguri pe zi. În plus, trebuie să ținem cont de faptul că în comerț găsim mai mult miere contrafăcută, plină de zahăr și îndulcitori, decât miere naturală. Dar ea este oricum o sursă bogată de glucide și proteine, iar dacă este consumată în exces favorizează acumularea kilogramelor.
Mierea în exces, fiind un aliment acid, atacă stomacul, provoacă probleme gastrice, crampe și chiar senzație de vomă. Cu timpul, ea poate ataca și smalțul dinților, tocmai datorită faptului că este acidă.
Așadar, oricât de mult ai iubi mierea și oricâte beneficii ar avea pentru organism, ea trebuie consumată moderată. Nu uita câtă miere să mănânci zilnic și să nu depășești 2 linguri mari de miere, cel mult 3 în zilele în care simți nevoia de mai multă energie!