Gogoșarii murați sunt un adevărat deliciu pentru iarnă și nu lipsesc din cămările gospodinelor cumpătate, care preferă să pregătească singure toate conservele de iarnă.

Rețetele de gogoșari murați diferă de la o zonă la alta, unele mai complexe, altele mai simple și rapide. Unele rețete arată că poți folosi gogoșarii cruzi, altele indică să îi scufunzi două minute în oțet fierbinte. Unele rețete conțin piper și usturoi, altele doar frunze de vișin și de țelină. Un lucru este, însă, cert: gogoșarii se murează în oțet cu zahăr și cu hrean, pentru a rămâne crocanți și aromați.  

Ce rol are zahărul

Se spune că un strop de zahăr este bun la orice conservă pentru iarnă: la zacuști, castraveți murați sau varză murată. Dar la gogoșarii murați se folosește o cantitate mai mare de zahăr, decât la alte conserve, deoarece el are două roluri bine determinate:

  • Îndulcește oțetul
  • Păstrează aroma și culoare roșie a gogoșarilor

Zahărul face gogoșarii foarte buni și gustoși, el îndulcește gustul puternic de oțet și accentuează culoare roșie și apetisantă a acestor murături. De asemenea, zahărul îndulcește și gustul iute de hrean, care este obligatoriu în conservele de gogoșari, pentru a menține legumele crocante.

Dacă uiți să pui zahăr, vei obține gogoșari foarte acri și iuți, care s-ar putea să nu fie pe placul nimănui.

Cât zahăr este bine să pui la gogoșarii murați

Sunt rețete de gogoșari murați la care cantitatea de zahăr se cântărește în funcție de kilogramul de legume. Astfel, la fiecare kilogram de gogoșari se pun 100 de grame de zahăr.

Dar sunt și rețete la care cantitatea de zahăr se cântărește în funcție de cantitatea de oțet, astfel încât să adaugi de două ori mai puțin zahăr, decât oțet. Astfel, dacă folosești 600 ml de oțet, trebuie să adaugi 300 grame de zahăr.

De asemenea, contează și metoda de preparare. Spre exemplu, gogoșarii care se pun la rece, fără fierbere în prealabil, necesită mai mult zahăr. În acest caz, fie respecți proporția de 100 de grame de zahăr la fiecare kilogram de gogoșari, fie pui 2 linguri de zahăr la fiecare borcan de 800 de grame.

Dacă pregătești gogoșarii la cald, adică îi fierbi în câteva clocote în saramura de oțet, înainte de a-i așeza în borcane, poți folosi proporția de 50 de grame de zahăr la fiecare 100 ml de oțet.

Nu trebuie să uiți de sare: se folosește o linguriță de sare la fiecare borcan de 800 de grame sau o lingură de sare la fiecare kilogram de gogoșari.

Cu hrean, boabe de piper, frunze de țelină și frunze de dafin, gogoșarii tăi vor ieși de minune!

Rețeta cea mai rapidă de gogoșari murați

Cea mai simplă și rapidă rețetă de gogoșari murați rămâne cea la care se folosește saramura caldă și se opăresc gogoșarii.

Ingrediente:

  • 5 kg gogoșari
  • 1 l oțet
  • 1 l apă
  • 4 linguri sare
  • 500 g zahăr
  • foi de dafin
  • boabe de piper
  • boabe de muștar
  • frunze de țelină
  • hrean (rădăcină)

Mod de preparare:

Gogoșarii se spală în apă rece și se taie în bucăți potrivite. Rădăcina de hrean se curăță și se taie pe lungime în bastonașe subțiri.

Se spală frunzele de țelină și se așază la baza borcanelor, împreună cu două bastonașe de hrean.  

Între timp, se pregătește saramura. Într-un vas mare se pun apa, oțetul, sarea, piperul, câteva boabe de muștar, câteva frunze de foi de dafin, și zahărul. Se pune la fiert, la foc potrivit. Când saramura începe să fiarbă, se adaugă pe rând gogoșarii pentru câteva minute. Se amestecă încontinuu și se lasă la fiert doar 2 – 3 minute.

Gogoșarii se scot din saramură și se pun imediat în borcane, fără să fie presați.

Se adaugă printre ei frunzele de țelină, iar peste se adaugă saramura fierbinte. Mirodeniile din vasul în care a fiert saramura se adaugă și ele uniform în fiecare borcan cu gogoșari.

Se pun capacele și se strâng bine, apoi borcanele se pun cu gura în jos în pături, să se răcească treptat până a doua zi. Ulterior, se păstrează într-o cămară rece și bine ventilată.