Iată mai jos cele mai folosite legume în mâncărurile românești și timpul optim de preparare pentru fiecare. Iată cât trebuie să gătești legumele să fie și gustoase, să își păstreze și textura naturală și nutrienții benefici.

Tulpinile fragede de asparagus se coc sau se fierb aproximativ 8 minute, suficient cât să se gătească și să rămână crocante. La tigaie, se călesc timp de 10 – 12 minute, cu unt sau ulei, pentru a fi suficient de bine pătrunse.

Păstăile de fasole fragede se fierb aproximativ 20 de minute sau se coc la aburi timp de15 minute pentru a rămâne crocante și pentru a-și păstra savoarea și vitaminele.

Broccoli se gătește cel mai bine la aburi și se coace astfel în aproximativ 12 minute.

Varza de Bruxelles poate fi pusă la fiert timp de 12 minute, poate fi gătită la abur tot 12 minute sau călită în tigaie 12 – 15 minute.

Morcovii de mărime medie, tăiați cubulețe pot fi fierți la capac timp de 10 minute, dar dacă vrei să îi călești la tigaie, trebuie să aștepți 30 de minute să fie bine pătrunși și gustoși.

Vinetele au o pulpă moale care se fierbe sau se coace la aburi în cel mult 8 minute. Dacă vrei să le sotezi în ulei sau unt, 10 minute sunt suficiente.

Ciupercile se călesc în unt timp de 6 – 8 minute și este suficient să fie moi și gustoase.

Ardeiul gras tăiat fâșii se sotează aproximativ 5 minute sau se coace la tigaie 15 – 20 de minute pentru o garnitură simplă.

Cartofii tăiați cubulețe se fierb aproximativ 20 de minute sau se prăjesc 25 – 30 de minute, depinde însă foarte mult și de soiul de cartof, de cât este de crocantă sau de moale pulpa.

Roșiile se călesc în unt pentru sos timp de 10 – 15 minute sau se coc pe grătar timp 10 – 12 minute.