Răcitura de porc sau de curcan este un aperitiv deosebit de apreciat, dar și pretențios. În afară de faptul că procesul de preparare este mai complex și laborios, aspicul este delicat și se topește, dacă nu este păstrat în condițiile cele mai bune.

Cât timp rezistă răcitura de porc

Toate ingredientele din răcitură sunt foarte bine fierte. Carnea se fierbe până se desprinde singură de pe oase. Se adaugă sare și usturoi din belșug, care ajută la formarea aspicului, dar au și rol de conservant. Cu toate acestea, răcitura de porc nu rezistă prea mult, dacă nu este ținută la temperaturi foarte scăzute.

Piftia sau răcitura trebuie să fie păstrată în frigider, la o temperatură de -2 – 0 grade Celsius, timp de aproximativ o săptămână. Caserolele în care se află piftia de curcan trebuie acoperite cu capace sau cu staniol, astfel încât aroma puternică de carne și usturoi să nu invadeze celelalte alimente din frigider.

În plus, răcitura trebuie păstrată în spațiul cel mai rece și cel mai puțin umed din frigider, de obicei chiar pe primul raft.

Un pont să țină piftia mai mult la rece

Se spune că, dacă presari puțin hrean răzuit mărunt pe deasupra caserolelor cu piftie, acestea se vor păstra mai mult timp la frigider. Merită încercat acest pont, dacă îți place piftia mai iute!

De ce nu se congelează piftia

Niciun preparat care conține aspic nu se congelează. Ca atare, nici răcitura de porc nu poate fi congelată, chiar dacă este plină de carne și legume. Aspicul se va topi imediat după decongelare și nu își pierde toată savoarea!  

Ce faci cu piftia, dacă nu se mai consumă

Dacă toată lumea s-a săturat de răcitura de porc și nu se mai consumă, nu aștepta să se strice. Poți refolosi bucățile de carne și de legume la o ciorbă de afumătură. Datorită aromei de usturoi, ciorba va fi delicioasă.