Ne-am obișnuit deja cu tactica producătorilor de roșii să culeagă aceste fructe (nr. după cele mai noi studii, roșiile au fost trecute în categoria fructelor) parțial coapte. De ce? Timp de câteva zile încă se mai coc roșiile după cules și se recomandă să nu fie depozitate în frigidere.

Roșiile nu trebuie păstrate la frigider, deoarece aerul rece întrerupe procesul de coacere al acestor legume. Roșiile se păstrează mai bine la temperatura camerei sau într-o cămară răcoroasă, unde pătrunde lumina naturală, pentru a continua să se coacă. Abia în momentul în care sunt foarte bine coapte și suculente trebuie păstrate la frigider pentru două, trei zile înainte de consum.

Cât timp se mai coc roșiile după ce au fost culese

Este o întrebare pertinentă, deoarece multe gospodine se tem ca roșiile lor să nu se strice, dacă nu sunt ținute la frigider. Dar un răspuns corect și valabil pentru toate soiurile nu există. Deoarece roșiile continuă să se mai coacă după ce au fost desprinse de pe lujeri, dar fiecare soi are timpul lui pentru maturare.

Te poți ghida după mărime:

  • Roșiile cherry sau roșiile mai mici decât un pumn de copil se vor coace la temperatura camerei în cel mult 3 zile;
  • Roșiile potrivit de mari se pot coace în medie între 3 – 4 zile;
  • Iar roșiile foarte mari din soiul grasa de România sau inimă de bou se poate coace în decurs de o săptămână.

Dincolo de mărime, ai un indiciu foarte clar care îți arată când trebuie puse roșiile la frigider.

! Dacă pulpa lor este ușor moale și se apasă ușor cu degetele, atunci sunt bine coapte și bune de consum!

Dacă vrei să se coacă mai repede, pune un măr sau o banană în coșulețul în care ții roșiile. Aceste fructe emană etilenă și pot grăbi coacerea roșiilor în mod natural.

Curiozități despre roșii

prepararea roșiilor trucuri culinare

Cu toate că se cultivă în Europa de numai trei secole, roșia a devenit cea mai consumată legumă pe timpul verii. Roșia este la fel de populară și în Asia, America sau Orient.

Cel mai mare producător de roșii din lume este China, urmată de SUA. Producția mondială de roșii depășește în fiecare an 125 de milioane de tone.

La nivel mondial, se cultivă peste 10.000 de varietăți de roșii, dar câteva mii dintre acestea sunt cultivate doar pentru aspectul estetic.

Roșiile variază în mărime și greutate mai mult decât orice altă legumă. Există roșii cu un diametru de un centimetru sau chiar mai mic și câteva grame, până la roșii de peste un kilogram. În anul 1986, în Oklahoma, SUA, a crescut cea mai mare roșie din lume. Cu o greutate de 3,5 kg aceasta a fost folosită pentru pregătirea sandwich-urilor pentru 21 de persoane.

Rădăcinile, codițele și frunzele roșiilor sunt otrăvitoare. Acestea conțin atropină, o substanță știută sub denumirea de glicoalcaloid care poate provoca dureri stomacale, dar și stări de nervozitate. Și roșiile verzi, necoapte, ar putea conține o cantitate mică din această substanță, de aceea nu se recomandă consumul de roșii crude, care nu s-au copt suficient.

În unele țări, roșiile au festivalul lor dedicat. Cel mai cunoscut este La Tomatina, organizat în Valencia, Spania. Se organizeaza anual, în ultima zi de miercuri a lunii august, atrăgând mii de turiști. Punctul culminant al festivalului este bătaia cu roșii bine coapte și suculente. Se estimează că participanții la faimoasa bătălie cu roșii folosesc peste 150.000 de legume.