Carnea de pui este preferata multor români și nu lipsește din meniul nostru aproape zilnic. Am învățat să o folosim în diverse preparate delicioase, în combinație cu legume, ciuperci, brânză, prăjită la tigaie sau gătită în cuptor.

Cu toate acestea, unele gospodine se plâng că pulpele lor prăjite sau pieptul de pui făcut la cuptor nu sunt suficient de gustoase, aromate și suculente. Iar acest lucru ține și de temperatura la care gătești carnea de pui, dar și de timpul de gătire.

Grăsimea dă savoare!

De multe ori ni s-a întâmplat să mâncăm cu plăcere carnea de pui proaspăt gătită, dar a doua zi să nu ne mai placă la fel de mult. Motivul este în primul rând temperatura la care a fost gătită. Bucățile de pui cu os necesită o anumită temperatură, mai ridicată, pe când bucățile de carne de pui fără oase se gătesc la o temperatură mai potrivită.

Bineînțeles, sosul, condimentele și legumele dau o savoare deosebită, dar și temperatura de gătire contează.

Pieptul și aripile au o carne mai albă, mai slabă și moale, care se gătește puțin mai repede, decât restul puiului. Dar carnea albă, fiind mai puțin slabă, se usucă în timpul procesului de gătire și poate deveni ațoasă sau uscată a doua zi.

Ciocănelele și pulpele au o carne rozalie și mai grasă, aproximativ cu 3 grame în plus de grăsime față de pieptul de pui, la fiecare 100 de grame. Datorită grăsimii, pulpele sunt considerate cele mai gustoase. Dar ele sunt făcute și mușchi, conțin fibre mai tari și trebuie gătite la o temperatură mai ridicată. De cele mai multe ori, pulpele sunt mai gustoase dacă sunt prăjite sau coapte pe grătar.  

Cât timp se gătește carnea de pui la cuptor

Recomandarea generală este să gătim carnea de pui la 165 – 170 de grade Celsius. Cine folosește un termometru pentru friptură se poate încadra mai ușor la această temperatură. Dar iată cât timp trebuie să gătești fiecare bucată de pui, dacă vrei să pregătești carnea de pui cât mai delicioasă și gustoasă. Și nu uita să încălzești întotdeauna cuptorul înainte, atunci când vrei să pregătești un preparat din carne. Va fi mai suculent!

  • Puiul întreg – 170°C – timp de 20 – 25 de minute pentru fiecare 450 gr de carne
  • Pieptul de pui fără os și piele – 170°C; 20 – 30 de minute la cuptor
  • Pieptul de pui cu os și piele – 170°C; 30 – 45 de minute la cuptor
  • Pulpe întregi de pui – 170°C; 40 – 50 de minute la cuptor
  • Copănele de pui – 170°C; 35 – 45 de minute la cuptor
  • Aripioare de pui – 170°C; 30 – 40 de minute la cuptor

Dacă nu ştii cum să prepari carnea de pasăre, inspiră-te din articolul 10 rețete cu piept de pui!