Ouăle fierte, la fel ca ouăle proaspete trebuie păstrare în mod obligatoriu la frigider. Ouăle proaspete mai pot fi păstrate și într-o cămară rece, în cutii de carton.

Temperatura cea mai potrivită pentru a păstra ouăle în condiții sanitare trebuie să fie între 1 și 5 grade Celsius. Ouăle proaspete pot fi ținute la frigider și 10 zile înainte de a fi consumate, pe când ouăle fierte trebuie consumate în două zile, cel mult trei zile de când au fost gătite, chiar dacă le ții la rece.

Un truc să păstrezi ouăle mai mult timp!

Ouăle se pun la păstrare cu partea mai ascuțită în jos, iar în acest fel pot rezista până la 3 săptămâni. Pentru a verifica prospețimea unui ou, poți să faci un test simplu cu apă. Scufundă oul într-un bol cu apă și, dacă stă pe fundul vasului, este proaspăt, de cel mult 5 zile. Dacă se ridică pe jumătate, are mai bine de o săptămână sau chiar 10 zile, iar dacă plutește la suprafață, este bine să îl arunci.

Bine de știut!

Nu este recomandat să consumi ouăle foarte proaspete, de numai câteva zile. La suprafața lor poate exista bacteria Salmonella, responsabilă de toxiinfecții alimentare severe. Dacă ouăle stau la rece câteva zile înainte de a le consuma, riscul de infecție scade.

Cât rezistă ouăle fierte la rece

Ouăle fierte tari rezistă doar 3 – 4 zile în frigider, după care încep să își schimbe gustul și textura, devenind tot mai neplăcute cu trecerea zilelor. Ele trebuie ținute pe ușa frigiderului sau într-o lădiță de legume, în cutie de carton, acolo unde ajunge cel mai puțin umezeala.

Dacă le ții la temperatura camerei, ouăle fierte rămân bune pentru consum două zile, după care este obligatoriu să le păstrezi la rece.

sursa foto: 123rf.com