Diplomele, cartea de muncă și actele de pensie

Ai grijă să păstrezi în ordine diplomele de studii, cartea de muncă sau contractele de colaborare, precum și toate documentele legate de contribuția ta la pensie. Alături de buletin și de certificatul de naștere, vei avea nevoie de ele toată viața, în diverse situații. Păstrează-le în același dosar, în original și în copie pentru mai multă siguranță.

Chitanțele și certificatele de garanție

Fă un dosar special pentru bonurile și certificatele de garanție ale aparatelor scumpe pe care le cumperi. Ele trebuie păstrate minimum doi ani sau cel puțin pe perioada garanției acordată de producător. Dacă produsul se strică în perioada de garanție, aceasta se prelungește cu timpul cât a durat repararea sa. La unele piese de mobilier, garanția poate fi pe viață, pe 15 sau pe 20 de ani. Ai grijă să nu pierzi dovada achiziționării ei în tot acest timp.

Facturile de întreținere

Toate dovezile care arată că ți-ai plătit utilitățile, curentul, gazele, lumina sau întreținerea la bloc trebuie păstrate minimum doi ani. Nu se știe niciodată când se produce o încurcătură și ai nevoie să dovedești că ai plătit facturile la timp. Pe de altă parte, când ai nevoie de un credit la bancă, este posibil să ți se ceară plata utilităților pe ultimele 3 sau chiar 6 luni.

Extrasele de cont

Acestea trebuie păstrate cel puțin un an deoarece băncile fac regularizări anuale și poți avea nevoie de ele pentru a dovedi operațiunile bancare efectuate, în cazul în care este necesar.

credit foto:123rf.com