Prețurile alimentelor au crescut semnificativ înainte de Sărbători și mulți români sunt preocupați să păstreze un buget semnificativ pentru toate preparatele, decorațiunile și cadourile pe care vor să le cumpere. Află cât costă masa de Crăciun în 2024 și ce variante accesibile poți alege pentru un buget modest.

Ce produse sunt necesare pentru masa de Crăciun

Carnea de porc rămâne carnea de bază pentru masa tradițională de Sărbătoare, iar cei mai mulți români se gândesc să cumpere carne de lucru pentru sarmale și cârnați, slănină, șorici, ceafă și cotlet pentru fripturi.

Preparatele tradiționale din carne de porc precum toba, piftia, leber-ul sau caltaboșul, cârnații condimentați sau scăricica de porc pentru grătar sunt toate mai scumpe în medie cu 5 – 10 lei pe kilogram față de anul trecut.

Indispensabile sunt și ouăle, făina, laptele, untul, drojdia, cacao sau rahat pentru cozonaci precum și foile de prăjituri. Toate au înregistrat o scumpire de 1 – 3 lei față de Crăciunul 2023.

Toți românii vor pune pe masă și brânzeturi de Crăciun, precum telemea, caș sau cașcaval, iar cei cu dare de mână vor alege specialități precum cașcavalul afumat, brânza Camembert sau Emmentaler.

Legumele de bază precum cartofii, morcovii și ceapa s-au scumpit și ele din toamnă, iar lor li se adaugă ardeiul gras, roșiile precum și verdețurile pentru o salată proaspătă.

Gogonelele, gogoșarii sau castraveții în saramură sunt adevărate delicatese pe masa de Crăciun, dar cine nu a pus din timp conserve în casă, va cumpăra acriturile cu cel puțin 3 – 5 lei mai scump pe kilogram față de 2023.

La toate aceste alimente se adaugă băuturile, începând cu vinul roșu, sucurile de fructe și cafeaua.

Cât costă masa de Crăciun pentru un buget restrâns

Mulți români trebuie să fie chibzuiți cu bugetul lor de Crăciun și se rezumă la produsele de bază. Pentru o masă de Crăciun îndestulătoare, dar cu un număr restrâns de produse tradiționale, se poate cumpăra:

  • Icre, salată de boeuf, măsline pentru aperitive
  • Tobă și piftie
  • Sarmale făcute în casă
  • Pulpă de porc și cârnați proaspeți pentru friptură
  • Castraveciori acri sau gogoșari
  • Un cozonac – care ajunge la 30 de lei, dacă este făcut în casă
  • O plăcintă cu brânză sau câteva prăjituri de casă

Pentru un astfel de meniu restrâns, costurile pot varia între 600 și 700 de lei, în funcție de cantitățile cumpărate și de prețurile magazinelor din zonă. Carnea de porc poate fi înlocuită cu piept și pulpe de pui pentru a scădea costurile sau pentru un meniu mai dietetic, în cazul persoanelor care nu trebuie să consume prea multă grăsime de porc.

Masa de Crăciun pentru un buget mediu

Pentru românii care vor o masă mai bogată de Crăciun, dar vor totuși să se limiteze la un buget potrivit, cumpărăturile de bază pot ajunge la 1000 – 1200 de lei, în funcție de cantitățile cumpărate. Un asemenea meniu poate cuprinde:

  • Icre, salată de boeuf, cașcaval, măsline, ardei gras și roșii pentru aperitive
  • Produse tradiționale precum tobă, piftie, leber și cârnați afumați
  • Sarmale din carne de porc
  • Piept de porc, ceafă de porc și cârnați proaspeți pentru grătar
  • Cozonac și prăjituri de casă, fursecuri sau turtă dulce la desert

Meniu de Crăciun pentru un buget bogat

Românii care preferă delicatesele și au la dispoziție un buget nelimitat nu se gâdesc prea mult cât costă masa de Crăciun. Pe lângă meniul de bază și produsele tradiționale, se mai pot adăuga câteva specialități și produse de băcănie al căror preț pentru duce costurile totale spre 2000 – 2500 de lei doar pentru masa de Crăciun.

Dintre produsele fine pe care românii le mai servesc la masa de Sărbătoare se numără:

  • Brânzeturile scumpe precum Camembert sau Roquefort
  • Specialități din carne de porc precum jambonul spaniol sau coppa
  • Icrele negre
  • Salatele cu somon sau cu ton
  • Pește scump la cuptor precum păstrăvul sau somonul
  • Friptura de curcan
  • Tortul de ciocolată și prăjiturile de cofetărie

Băuturile preferate de români pe masa de Crăciun

Când te gândești cât costă masa de Crăciun, trebuie să ții cont și de băuturile pe care le vei servi, chiar dacă faci masa doar în familia sau ai musafiri.

Chiar dacă ai un buget modest, pe lângă alimentele de bază trebuie să adaugi o sticlă de vin roșu al cărei preț pornește de la 25 de lei.

La desert se servește de obicei cafea, iar pentru copii și pentru musafirii care nu beau alcool trebuie să cumperi apă minerală și sucuri de fructe al căror preț pornește de la 10 – 15 lei.

Pentru o masă de Crăciun bogată, mai poți cumpăra o băutură aperitiv, vin alb și vin roșu, ingredientele pentru un cocktail de Crăciun precum lichiorul de ouă sau pentru un vin fiert cu fructe și scorțișoară.

foto: Shutterstock