CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI
Întâlnite și în satele românești, dar și în spațiul bulgar sau ucrainean, cele mai frumoase mărțișoare tradiționale au forma unor păpuși, închipuind un flăcău și o tânără fată, de obicei decorate cu simboluriluate de pe costumele populare.
Cuplul de păpuși, realizat întotdeauna din fire de culoare albă și roșie, reprezintă albul zăpezii și căldura primăverii, afecțiunea și dragostea, frumusețea, veselia și sănătatea. Se spune că cine poartă mărțișor la început de martie este ocrotit tot anul, are parte de bucurie și îi merg toate din plin.
Când vremea mărțișoarelor trece, acestea în niciun caz nu se aruncă. Cel mai bine este să le legi de primul pom înflorit și să îți pui o dorință ca să ai parte de noroc.
Cum să faci singură mărțișoare tradiționale sub formă de păpuși
Alege fire de PNA sau de lână, pline și pufoase, de culoare albă și roșie.
Începe cu firul alb, să faci mărțișorul care închipuie un băiat. Roagă o prietenă sau o soră să te ajute și înfășoară pe degetele ei firul alb de 20 sau de 25 de ori, în funcție de grosimea lui și de cât de mare vrei să fie mărțișorul.
Apoi leagă un fir de mătase alb-roșu ca să prinzi toate firele de lână într-un mănunchi și taie-le la bază, așa cum vezi în imagine.
Folosește un fir roșu să legi partea de sus a firelor, pentru a forma capul.
Desparte cel puțin 8 sau 10 fire de o parte și de alta a capului pentru a forma mâinile și leagă-le tot cu fir roșu.
Apoi leagă un alt fir pentru a face trunchiul, iar firele care rămân se împart în două pentru a forma picioarele.
După ce faci toate legăturile, taie scurt capetele și vei obține unul dintre cele mai frumoase mărțișoare tradiționale, făcut chiar de tine.
Pentru a face fata din fire roșii, repetă tehnica, doar că, la final, nu trebuie să mai faci picioarele. Lași firele să curgă și le tai cât mai egale pentru a închipui rochia sau fusta păpușelei.
Ponturi utile
Alege neapărat fire pline, ca să iasă corpul păpușelelor rotund și simetric.
La mărțișorul – fetiță este bine să folosești mai multe fire, ca să iasă fustița mai înfoiată.
Dacă îți place să te migălești, le poți lipi acestor mărțișoare tradiționale câte doi ochi din mărgele micuțe și negre.
Le poți prinde la mijloc un fir în culorile steagului românesc.
sursa foto: Libertatea pentru femei
Află și care este legenda martisorului