Mulți dintre noi ne întrebăm cât se lasă bacșiș la restaurant, mai ales dacă mergem la o cină într-un local cu pretenții. Din luna ianuarie 2023, statul a intervenit în vechile obiceiuri legate de viața socială, și a obligat patronii de localuri să treacă pe bon bacșișul care nu trebuie să depășească 15% din valoare totală a consumației, cu tot cu TVA. Din sumele adunate din bacșișuri, statul primește 10%.

Nu de puține ori vei fi întrebat direct de chelner dacă vrei să lași bacșiș la restaurant și ce sumă vrei să lași (5% – 10% – 15%)… ceea ce poate constitui o situație destul de penibilă pentru clienți. Clienții mulțumiți lasă întotdeauna bacșiș, dar există și situații în care nu ești mulțumit nici de mâncare, nici de servire, nici de atitudinea chelnerului. Iar clienții își exprimă nemulțumirea tocmai prin refuzul de a lăsa bacșiș la final!

Ce spune codul bunelor maniere

Bunul simț spune că se lasă bacșiș la restaurant, indiferent de locație. Iar regula generală acceptată aproape în toată Europa spune că valoarea bacșișului poate fi de 10% – 15% din consumație.

Conform codului bunelor maniere azi, bacșișul trebuie să fie o mică atenție în funcție de modul în care ai fost servit. Dar nu se lasă un bacșiș prea mic pe considerentul că nu vei mai trece prin localul respectiv. Și nici nu se lasă un bacșiș prea mare doar ca să te lauzi în fața unor chelneri că ai mai mulți bani decât ei. 

Ospătarii și chelnerii au primit dintotdeauna o mică atenție din partea clienților, cu atât mai mult dacă am fost mulțumiți de servicii. Ei fac parte din cele câteva categorii profesionale care sunt plătite foarte modest și care își rotunjesc veniturile cu ajutorul bacșișului.

Sunt multe cazuri în care, fără ciubucul pe care îl primesc zilnic de la clienți, angajații unor localuri nu s-ar putea descurca doar din salariu să ducă un trai decent.

Trebuie să mai știi că, la finalul unei ture, orice chelner sau barman împarte banii pe care îi primește bacșiș cu bucătarii și personalul auxiliar.

Cum se lasă bacșiș la restaurant în funcție de locație

Regula generală spune că valoarea bacșișului trebuie să fie de 10% din nota de plată. În multe țări, acest procent este deja inclus și se regăsește în suma totală de plată pe bon. Vrei, nu vrei, trebuie să îl plătești.

Și în România, bacșișul este inclus pe nota de plată începând din ianuarie 2023, dar rămâne deocamdată la bunul plac al clientului care este întrebat din timp dacă lasă sau nu bacșiș la restaurant.

La bar, la terasă, la un restaurant obișnuit, bacșișul este de 10%, dar în localurile de lux, în restaurantele scumpe, este bine să lași un bacșiș între 15 – 20% din nota de plată. Poți fi mai generos, dacă ai fost încântat de servicii și de preparatele consumate, și este recomandat să transmiți felicitări bucătarului.

Dacă nu ai fost mulțumit de servicii, este dreptul tău să nu lași niciun bacșiș, eventual să faci o reclamație la patron.

Bacșiș la fast food

Acum 10 – 15 ani, nimeni nu lăsa bacșiș la fast food, dar lucrurile s-au schimbat. Angajații din localurile de tip fast food așteaptă și ei o mică atenție de la clienți, chiar dacă aceștia plătesc comanda în avans la casă. Pe tejghea, vei găsi o cutie pentru mici donații și este de bun simț să lași câțiva lei și pentru angajați. 

Bacșiș la bar sau la cafenea

Barmanul se așteaptă și el la un bacșiș, chiar dacă nu te servește la masă. Dacă faci consumație la bar, ar fi bine să ai bani pregătiți în hârtii de 10 sau de 50 de lei și să nu ceri restul, dacă acesta este mai mic de 10 lei.

O cafenea elegantă, cu o terasă frumoasă, cu mese amenajate special pentru a petrece mai mult timp pentru relaxare, impune și un bacșiș pe care îl lași la final. De obicei, se rotunjește nota de plată sau se mai lasă în plus 10 – 15 lei, în funcție de suma finală de plată.

Potrivit noilor reglementări, și la bar, și la cafenea bacșișul trebuie introdus pe nota de plată și este bine să te uiți cu atenție când primești la final costul consumației.

foto: Shutterstock