Medicul Georgine Nanos ne avertizează asupra pericolului reprezentant de pantofii pe care îi purtăm când ieșim din case. Acesta susține că noul virus COvid-19 poate rezita și până la cinci zile pe tălpile pantofilor, de aceea este absolut necesar să nu intrăm în casă cu încălțămintea pe care o purtăm afară.

Specialistul în boli infecțioase ne avertizează că virusul se poate lipi de tălpi în zonele aglomerate precum magazine, aeroporturi sau chiar înt ransportul public.

Se pare că talpa unui pantof este principalul teren de reproducție pentru bacterii, ciuperci și virusuri, iar picăturile respiratorii purtate în aer de la o persoană infectată cu coronavirus pot să aterizeze chiar și pe partea superioară a unui pantof, cum ar fi șireturile sau călcâiul, avertizează medicii.

Pantofii din pânză trebuie spălați la mașina de spălat

De obicei, talpa încălțămintelor este realizate din materiale sintetice durabile, precum cauciucul, PVC-ul sau pielea căptușită cu plastic, materiale care adună un nivel ridicat de bacterii, iar asta din cauza faptului că nu sunt poroase, ceea ce înseamnă că nu permit să treacă aerul, lichidul sau umiditatea. Tot mai mult specialiti avertizează că virusul poate să rezite până la 5 zile pe astfel pe suprafețe  la temperatura camerei.

Australienii au devenit în ultimul timp tot mai atenți la ceea ce aduc în casele lor, după ce țara lor a înregistrat 190 de cazuri de îmbolnăvire peste noapte în New South Wales, ducând numărul cazurilor la 2.793, dintre care 12 decese.

Dr. Mary E. Schmidt, consilier în sănătate din Missouri, a fost de acord, spunând că s-a dovedit că acest coronavirus trăiește pe suprafețe sintetice timp de „cinci zile sau chiar mai mult”.

Aceste afirmații au fost susținute de specialistul în sănătate publică din Kansas City, Carole Winner, care a spus că pantofii confecționați din plastic și alte materiale sintetice pot transporta viruși activi zile întregi. Ea recomandă ca pantofii să rămână în garaj dacă circulăm cu mașina sau lângă ușa de la intrare.

Persoanelor care nu lucrează de acasă și continuă să facă naveta, precum lucrătorii din domeniul sănătății și asistenții magazinelor, li se recomandă să folosească o pereche de pantofi pentru timpul petrecut în casă și alta afară pe stradă.

Pantofii din pânză, țesături moi sau piele faux trebuie curățați în mașina de spălat la un ciclu de temperatură scăzută. Încălțămintea din piele sau cizmele de lucru grele trebuie curățate manual cu șervețele dezinfectante.

„Ideea este să nu intrăm cu pantofii veniți de afară direct prin casă. Cei care nu au posibilitatea să lucreze de acasă, precum angajații spitalelor sau vânzătorii de la magazine, sunt sfătuiți să folosească o singură pereche de pantofi pentru timpul petrecut în afara casei. Pantofii din pânză sau material moale trebuie spălați la mașina de spălat, în timp ce încălțămintea din piele ar trebui curățată de mână cu dezinfectant”,  a spus ea pentru HuffPost.

 

Citește și: