Guma de guar este extrasă din păstăile de guar, asemănătoare cu păstăile lungi de fasole, și provine din India, această țară fiind cel mai mare producător de gumă de guar din lume. În ultimii 40 de ani, această substanță a devenit un agent de îngroșare aproape de neînlocuit în industria alimentară.

Se folosește la sosuri, supe, creme, înghețată, mezeluri și produse de patiserie. Are o capacitate de îngroșare de opt ori mai mare decât amidonul de porumb, astfel că a devenit indispensabilă pentru anumite produse.

Inițial, s-a crezut că este un aditiv inofensiv, mai ales că are anumite beneficii, dar modul în care este obținută guma de guar ridică mari semne de întrebare cu privire la folosirea ei.

Ce beneficii poate avea guma de guar pentru organism

Această subsanță obținută din surse vegetale este foarte bogată în fibre și conține puține calorii. Datorită capacității ei de îngroșare, poate reduce cantitatea de grăsime și de zahăr pe care o absoarbe organismul în timpul digestiei și previne astfel, într-o anumită măsură, depunerile de colesterol.

Pe de altă parte, acest aditiv cu o vâscozitate ridicată, îți taie pofta de mâncare și poate fi de ajutor celor care sunt la dietă și care sunt nevoiți să consume porții mai mici.

Secretul controversat al gumei de guar

Acest aditiv are beneficii mici pentru sănătate, dar nu este periculos, cel puțin așa susțineau cercetătorii până în anul 2007 când s-a descoperit că India folosește substanțe chimice foarte periculoase pentru a produce guma de guar.

Substanța în sine este inofensivă, dar în procesul de fabricație producătorii indieni folosesc dioxine, substanțe toxice cu efect cancerigen. Și cum 80% din producția de gumă de guar din lume se află în India, acest aditiv bun la origine, este acum pus sub semnul întrebării.

sursa foto: 123rf.com