Cuprins
- 1 Beneficiile uleiului de cocos pe scurt
- 2 Aplică ulei de cocos pe piele înainte de plajă
- 3 Calmează arsurile solare și regenerează pielea
- 4 Masează pielea cu uleiul de cocos după epilare
- 5 Șervețele demachiante
- 6 Balsam pentru păr
- 7 Înlocuiește apa de gură
- 8 Combate eczemele de la nivelul pielii și dermatitele
- 9 Repelent împotriva țânțarilor
- 10 Lustruiește orice obiect din piele naturală
- 11 Lustruiește oalele din inox cu ulei de cocos
- 12 Lustruiește mobila
- 13 Curăță petele de pe covoare
- 14 Pregătește dressing-uri pentru salate
Folosit în cosmetică, în bucătărie sau pentru întreținerea unor obiecte fine din garderobă, uleiul de cocos este deosebit de versatil. Merită să păstrezi mereu în casă o cutiuță cu ulei de cocos organic, fără aditivi sau parfumuri.
Beneficiile uleiului de cocos pe scurt
Uleiul de cocos este excelent pentru prăjit diverse legume și carne, deoarece compoziția lui nu este alterată la temperaturi mari. El rămâne un ulei sănătos care ajută digestia și repară micile probleme gastrice.
Mai mult… uleiul de cocos previne inflamațiile și reduce febra când ești răcită, calmează durerile în gât și ajută sistemul imunitar să lupte mai bine cu microbii și virușii.
Este un ulei excelent pentru pielea decolteului și pentru ten, hidratează și curăță, ajută pielea să rămână elastică și o hrănește. Ține cont că este un ulei care se alterează greu, se poate păstra vreme îndelungată, astfel că poți cumpăra o cantitate mai mare pe care să o ții luni de zile la frigider.
Iată câteva utilizări pe care le are uleiul de cocos în gospodărie, pentru frumusețe sau pentru sănătate. Nu uita că o sticlă mică de ulei de cocos este bună și în bagajul de vacanță, mai ales dacă mergi la plajă.
Aplică ulei de cocos pe piele înainte de plajă
Uleiul de cocos are proprietatea de a bloca razele novice ale soarelui, dar lasă pielea să sintetizeze vitamina D. Dacă îl aplici în strat consistent pe piele înainte de a ieși la plajă, el previne arsurile solare și menține pielea hidratată.
Calmează arsurile solare și regenerează pielea
După o zi la plajă, nu mai folosi cosmetice sintetice pentru a calma arsurile solare. Folosește ulei de cocos și vei vedea că pielea ta se reface mult mai repede. Imediat după un duș răcoritor, pulverizează apă termală pe zonele arse de soare, apoi masează ușor cu ulei de cocos. În două, trei ore vei scăpa de usturimi.
Masează pielea cu uleiul de cocos după epilare
Indiferent de tipul de piele, că este mai sensibilă sau mai rezistentă, după epilare, masează zonele iritate cu ulei de cocos. Vei scăpa de usturime și pielea se va simți excelent, va fi mai fină și mai catifelată.
Șervețele demachiante
Fă o soluție cu ulei de cocos și apă distilată caldă și înmoaie în ea șervețele albe și fine din bumbac. Pune șervețelele umede într-o cutie cu capac și folosește-le să te demachezi. Când se murdăresc, este suficient să le speli și să le înmoi din nou în ulei de cocos.
Balsam pentru păr
Masează șuvițele de păr, mai ales spre vârfuri, cu ulei de cocos. Acoperă capul cu un prosop de bumbac și așteaptă câteva ore înainte de a te spăla. După ce repeți acest tratament de câteva ori vei vedea că ai un păr mai strălucitor și mai fin.
Înlocuiește apa de gură
Uleiul din nuci de cocos este un adevărat balsam antibacterian și antiinflamator pentru gingii și pentru mucoasa bucală. După ce te speli pe dinți, folosește acest ulei să clătești gura timp de 10 minute. Un studiu recent a demonstrat că voluntarii care au folosit timp de o săptămână ulei de cocos pe post de apă de gură au observat o diminuare semnificativă a inflamațiilor și iritațiilor de la nivelul gingiei.
Uleiul de cocos are proprietatea de a inhiba activitatea unor bacterii care provoacă iritații și sângerări la nivelul gingiilor și ajută la refacerea mucoasei bucale.
Combate eczemele de la nivelul pielii și dermatitele
Se știe deja că uleiul din nuci de cocos este excelent pentru frumusețea pielii și pentru sănătatea ei. Acizii grași din acest ulei precum și sărurile minerale ajută pielea să lupte mai bine cu diverse eczeme, iritații și inflamații provocate de bacterii.
Totodată este un ulei bun pentru copiii care au dermatite, piele atopică și pielea uscată, fragilă și descuamată. În cazul copiilor tratați cu ulei de cocos, bolile de piele se vindecă în proporție de 47%, după cum arată un studiu din Marea Britanie, din anul 2017.
Repelent împotriva țânțarilor
Combină ulei de cocos cu diverse uleiuri esențiale din levănțică, mentă, lămâie sau mandarine și folosește des această soluție pe piele. Mirosul plantelor aromatice și pelicula fină de grăsime pe care o lasă uleiul de cocos pe piele ține departe țânțarii, musculițele sau viespile.
Lustruiește orice obiect din piele naturală
Pantofii, poșetele, portfardul sau portmoneul din piele naturală vor căpăta un luciu deosebit dacă le lustruiești cu ulei de cocos. Folosește-l cel puțin de două sau trei ori pe an și obiectele tale din piele naturală își vor păstra aspectul elegant de la început. Vei vedea cât de bine vor arăta pantofii lustruiți cu ulei de cocos și peste patru sau cinci ani!
Lustruiește oalele din inox cu ulei de cocos
După ce le cureți bine de resturi și pete de grăsime, lustruiește oalele și ibricele din inox cu puțin ulei de cocos folosind o lavetă moale din microfibră. Vei observa în timp că inoxul nu se va mai păta, nu va mai căpăta arsuri și pete maronii și va fi mai ușor de curățat după ce gătești.
Lustruiește mobila
Folosește ulei de cocos pentru a lustrui mobila din lemn în zonele pătate de mâncare, de paharele cu apă sau de jucăriile copiilor. Lustruiește în mod constant mobila din lemn natural cu acest ulei și vei observa că se va menține culoarea și luciul mult mai bine în timp.
Curăță petele de pe covoare
Ai covoare deschise la culoare și ai observat pete de ciocolată, pete de sos sau de grăsime? Dacă nu poți folosi un detergent de covoare pe bază de înălbitor sau degresant, încearcă ulei de cocos.
Freacă ușor zonele pătate cu o lavetă îmbibată cu puțin ulei. Acizii grași ajută la dizolvarea grăsimii și a pigmenților colorați din ciocolată sau sosuri. După ce petele încep să se decoloreze, folosește o soluție din apă și puțin detergent lichid de vase și vei scăpa definitiv de petele de pe covoare.
Pregătește dressing-uri pentru salate
Evită sosurile pentru salate din comerț, deoarece conțin tot felul de conservanți și coloranți dubioși. Mai bine folosești ulei de cocos, lămâie sau vin alb, oțet de mere și condimente aromatice și vei obține o emulsie delicioasă pentru salatele de roșii sau pentru salatele de crudități.