Zațul de cafea, hrănitor pentru plante

O dată pe lună, adaugă câteva lingurițe de zaț de cafea în ghivecele cu plante acidofile, precum cameliile, azaleea, orhideele, mușcatele sau palmierii de cameră. Restul îl poți pune în grădină la rădăcina trandafirilor sau la compost, după ce îl usuci bine. Zațul de cafea conține minerale și are un procent ridicat de azot care hrănește plantele.

Ține melcii și rozătoarele departe

Insectele, melcii sau rozătoarele nu suportă mirosul de cafea. Așa că, dacă ți-au invadat grădina, presară zaț în zonele lor preferate și vei scăpa de ele mult mai repede, fără să mai folosești substanțe toxice.

Alungă pisicile

Amestecă zațul de cafea și coaja de portocală rasă cu apă și udă florile din grădină. Aroma acestei soluții nu le place deloc pisicilor și nu vor mai fi tentate să roadă plantele sau să le folosească drept litieră.

Elimină mirosurile grele

Ai observat deja că, ori de câte ori fierbi cafea la ibric, în casă se răspândește un miros plăcut, care acoperă celelalte mirosuri de mâncare. Poți pune zațul de cafea într-un recipient de sticlă deschis, pe care îl poți decora cu flori uscate pentru a-l păstra în camera de zi. Sau poți ține un borcan cu zaț uscat în frigider, ca să elimine mirosurile amestecate de alimente.

Curăță tigăile pline de grăsime

Dacă ai rămas fără degresant la bucătărie, combină zaț de cafea cu detergent lichid de vase și freacă tigăile sau oalele pline de grăsime. Va avea efect imediat și vei scăpa de depunerile dificile de grăsime arsă.

Zațul de cafea dă culoare mobilei vechi

Dacă ai mobilă de lemn veche, de culoare închisă, dar este pătată sau decolorată, folosește zaț să acoperi zonele deteriorate.

Bun pentru masaj și piele

Folosește zațul de cafea să îți masezi picioarele, mai ales după ce ai stat toată ziua pe tocuri. Te va ajuta să te relaxezi și va tonifia pielea. Pulverizează apoi apa termală și vei avea picioare foarte fine.

Scapă de mirosul de usturoi de pe mâini

Zațul de cafea este un foarte bun odorizant și poate înlătura inclusiv mirosul persistent de usturoi sau de pește. După ce gătești cu mirodenii puternic aromate, freacă-te pe mâini cu zaț și apoi spală-te cu un săpun emolient. Vei scăpa de mirosuri în câteva secunde.

sursa foto: 123rf.com