Un umidificator poate fi util în casele încinse de soare, în apartamentele de la etajele superioare, unde nu este deloc umbră pe timp de vară.
Aparatul care filtrează și umezește aerul în camerele încinse de căldură devine foarte util pe timp de caniculă. Aerul foarte cald și mai ales uscat este greu de suportat, mai ales că îți usucă sinusurile și îți dă senzația că abia mai poți respira de căldură.
De ce să folosești un umidificator!
Aparatele care umezesc aerul au totodată și o funcție de filtrare. Ele emană vapori ușori, aproape insensizabili, dar benefici într-o casă cu aer foarte cald și uscat. Sunt bune mai ales când ai copii, sunt foarte bune pe timpul nopții când te ajută să respiri mai ușor, și sunt eficiente cu atât mai mult dacă nu ai un aparat de aer condiționat în casă.
Umidificatorul face aerul să pară mai răcoros și te ajută să suporți mai ușor căldura. Aerul ușor umed este benefic pielii, părului, ochilor și sinusurilor, care sunt afectate de aerul uscat al zilelor caniculare. Pe de altă parte, un umidificator într-o casă încinsă de soare ajută și plantele de cameră și le protejează de uscăciune. De asemenea, la fel de bine cum este util pentru tine, este util și pentru animalele de companie.
Cum să alegi un umidificator bun
Caută un aparat de calitate care filtrează aerul și reține un procent ridicat de bacterii și virusuri. Totodată, trebuie să fie un aparat care produce picături deosebit de fine de apă, să întrețină o atmosferă cât mai naturală în casă, fără să dea senzația de saună. Trebuie să fie și un aparat cât mai silențios și, eventual, să aibă funcție de higrometru, pentru a-ți arăta ce umiditate este în casă atunci când îl pui în funcțiune. Un nivel optim de umiditate în casă este cuprins între 40% și 60%.
Pe piață vei găsi umidificatoare cu aer rece, cu jet de abur fierbinte sau cu ultrasunete, care sunt aparate de generație mai nouă. Aparatele cu ultrasunete dispersează uniform picăturile de apă și pot funcționa și cu apă rece, și cu apă caldă.
Cum se întreține corect
Este recomandat să folosești apa distilată sau demineralizată pentru umidificatorul de cameră.
Curăță săptămânal umidificatorul, care poate aduna bacterii și microbi în vasul de apă, răspândindu-i în încăpere. Dar, dacă este curățat temeinic și igienizat și dacă are și funcție de ionizare, aparatul nu prezintă decât beneficii pentru sănătate și niciun risc.
Dacă ai copii mici sau animale de companie, ferește-te totuși de umidificatoarele care funcționează cu aburi și alege unele cu ultrasunete sau vapori de apă rece.