Bunica ne spunea să nu mai mâncăm cartofii încolțiți. Și ea știa de la alte mătuși și bunici că ar fi otrăvitori. Cât de adevărat este acest mit? Iată ce spun specialiștii.

Cartofii încolțiți pot fi periculoși dacă s-au deshidratat, coaja lor s-a îngroșat și a devenit verde. În acest stadiu, cartofii se pregătesc să genereze plante noi, iar coaja lor conține o concentrație mai mare de solanină, o substanță otrăvitoare care împiedică rozătoarele să îi mănânce.

Cu toate acestea, cantitatea de solanină din coajă nu este atât de mare încât să ne pună în pericol sănătatea. Iar dacă este îndepărtată complet, până la pulpa albă și fragedă din interior, aceasta nu mai prezintă niciun pericol. Acest lucru este susținut de un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Lincoln din Marea Britanie. Ei admit că gustul cartofilor este puțin schimbat, dar dacă este înlăturată cu grijă coaja și mugurii noi, pot fi consumați fără grijă.

La ce poate fi folosită coaja verde de la cartofii încolțiți

Este periculoasă coaja verde a cartofilor. Nu poate fi consumată nici de om, nici de animalele din ogradă. În schimb, dacă este tocată mărunt, împreună cu mugurii încolțiți, și fiartă, apoi scursă bine de apă, aceasta poate fi un bun remediu pentru durerile de genunchi și de articulații.

Cartofii nu se țin la frigider!

Aceste legume trebuie ținute la rece, dar nu în frigider.

Este important ca spațiul de depozitare să fie bine aerisit și întunecos.

Lumina, căldura și umiditatea vor favoriza încolțirea, iar cartofii se deshidratează și își pierd gustul bun.

De asemenea, este indicat să păstrezi în cămară pentru o perioadă îndelungată doar cartofii cu coaja tare și fermă. Soiurile de cartofi cu coaja subțire nu rezistă decât câteva sătpămâni.

Cum păstrezi cartofii peste iarnă

Cartofii sănătoși, cu coaja groasă, fără pete și mucegaiuri, pot rezista toată iarna într-o cămară răcoroasă sau într-un balcon închis, unde nu există pericolul să înghețe în nopțile geroase.

Este bine să îi păstrezi în lădițe de lemn sau în coșuri din nuiele să fie cât mai bine aerisiți.

Nu se recomandă să fie păstrați în frigidere, pentru că umezeala din lăzile frigorifice îi ajută să încolțească timpuriu.

Dacă îi cumperi la sac, este bine să îi scoți la aer și să îi pui pe rafturi în cămară, în straturi despărțite cu hârtie de ziar sau hârtie de copt.

foto: 123rf.com