CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Ferocianura de potasiu… aceasta este de fapt antiaglomerantul din sare, iar numele lui științific te duce imediat cu gândul la consecințele periculoase pe care le-ar putea avea pentru sănătate! Dar cât este de periculos în realitate acest aditiv?

Antiaglomerantul, așa cum îi spune numele, are rolul de a împiedica formarea de bulgărași în sare și previne coagularea pulberilor folosite pentru creme în produsele de patiserie. Acesta se prezintă sub forma unor cristale galbene și, din punct de vedere chimic este o sare neutră.

De la ferocianură la cianură

Când citim cuvântul ferocianură ne gândim la otravă. Cu toate acestea, ferocianura de potasiu nu se transformă în cianură decât în prezența unui acid și la temperaturi de peste 100 de grade Celsius.

În procesul de gătire din bucătăriile noastre, se întâmplă rar să se producă toate condițiile pentru ca antiaglomerantul E536 să se transforme în cianură și să devină toxic pentru organism.

Ferocianura de potasiu se adaugă în sarea de bucătărie într-o doză de 20 miligrame per kilogram de sare. Dacă producătorii respectă această doză impusă de standardele Uniunii Europene, antiaglomerantul din sare nu este periculos pentru organism.

Și totuși… cât de periculos este antiaglomeratul din sare

E536 este considerată o sare neutră în chimie. Este un agent de separare și este folosit drept stabilizator al produselor pe o perioadă lungă de timp.

„Ferocianurile, ferocianura de sodiu (E 535), ferocianura de potasiu (E 536) şi ferocianura de calciu (E 538) sunt autorizate pentru a fi folosite ca antiaglomeranţi în sare sau înlocuitorii de sare până la un nivel de 20 mg/kg sare, în conformitate cu Directiva 95/2/CE(1) privind aditivii alimentari, alţii decât coloranţii şi îndulcitorii”, se arată în legislația europeană.

Conform legislației în vigoare, doza zilnică acceptabilă (DZA) este de 0,025 mg/kg greutate corporală. Această DZA nu poate fi atinsă decât consumând 75 g de sare (adulţi) sau 19 g sare (copii de 15 kg) și este puțin probabil ca un adult sănătos să consume mai mult de 75 de grame de sare într-o zi, după cum susțin nutriționiștii. În schimb, un copil ar putea avea de suferit dacă ajunge să consume mai multe produse foarte sărate și să depășească 15 – 19 grame de sare în 24 de ore.

Cum poți evita riscurile acestui aditiv alimentar

Caută sare de bucătărie fără antiaglomerantul E536. Există sare de mină fină naturală, în care nu se adaugă acest aditiv alimentar, dar se găsește mai greu.

Evită să folosești prea des pudre și pulberi pentru creme de prăjituri, glazuri dulci, supe, borșuri sau diverse baze pentru mâncăruri din legume, în care se adaugă astfel de aditivi.

Nu pune sarea în mâncare, în ciorbe, tocănițe sau sosuri decât după ce ai stins focul, pentru a evita ca antiaglomerantul din sare să ajungă la temperaturi ridicate în timpul fierberii.

Ai grijă ca persoanele cu o sănătate delicată din familie sau copiii să nu consume prea multe produse cu sare în timpul unei zile.  

Potențialul cancerigen al acestui aditiv nu este suficient studiat, dar sarea trebuie și ea consumată cu măsură, așa cum trebuie consumat și zahărul. Ține cont că antiaglomerantul E536 poate fi găsit și în anumite pachete de cafea râșnită sau în cafeaua instant.