Există credința comună că, dintre plantele decorative de Crăciun, steaua roșie sau crăciunița este cea mai otrăvitoare. Circulă diverse legende pe tema aceasta, dar realitatea nu este chiar atât de gravă.

Copiii și animalele de companie pot fi atrase de frunzele de un roșu strălucitor ale acestei plante și există teama că pot fi mortale. Crăciunița este toxică, dar într-o măsură redusă. În niciun caz, nu se moare din cauza ei.

Seva plantei va cauza salivație abundentă, posibile usturimi ale limbii și buzelor, dureri de stomac și vomă, dar nu este o plantă letală. Bineînțeles, ideal este ca nici copiii și nici câinii sau pisicile din casă să nu ronțăie planta.

Plantele decorative de Crăciun, folosite cu prudență

Vâscul, mult mai periculos decât crăciunița

Fii atentă cu vâscul, dacă ai în casă copii mici și animale. Ai grijă să îl pui în locuri unde ei nu pot ajunge, pentru că atât frunzele, cât și fructele lui sunt otravă curată.

Seva vâscului provoacă diaree, dureri abdominale severe, scade tensiunea arterială, încetinește ritmul cardiac și poate cauza decesul. Numeroase animale de companie au murit aproape instantaneu după ce au ronțăit boabe sau ramuri de vâsc. Este aproape imposibil să le mai salvezi.

Ilicele, pe cât de frumos, pe atât de toxic

Există specii de ilice din care se fac infuzii și au beneficiile lor pentru sănătate. Dar ilicele sălbatic, care se numără printre plantele decorative de Crăciun, este toxic.

Ține cont că boabele verzi și crude sunt chiar mai toxice, decât cele roșii și bine coapte. Dacă sunt înghițite, bobițele de ilice provoacă dureri abdominale severe, vărsături și diaree, amețeală și hipotermie.

Ai mare grijă ca cei mici să nu pună mâna pe crenguțele de ilice și să fie tentați să înghită bobițele.

sursa foto: 123rf.com