Mulți dintre noi avem cuptoare cu microunde performante și poate că mulți dintre noi ne-am întrebat dacă le putem folosi împotriva coronavirusului. Sigur că nu poți pune la microunde obiecte din metal, obiecte din plastic care nu sunt marcate cu simbolul specific de microunde sau obiecte din cauciuc precum mănușile chirurgicale.

Microundele împotriva coronavirusului și gripelor!

Dar în mod cert, microundele setate pe o temperatură de minimum 70 de grade Celsius, pentru o durată de minimum 2 – 4 minute, pot distruge peste 90% din virusurile prezente pe alimente. Depinde foarte mult de tipul de virus, deoarece unele sunt rezistente și puternice, iar coronavirusul se numără printre acestea.

Iată ce ne arată datele Organizației Mondiale a Sănătății, culese din studiile recente.

  • Virusurile banale de răceală și gripă sunt distruse la temperaturi mai mari de 80°C;
  • Virusul gripei aviare este distrus la minimum 75°C;
  • Coronavirusul de tip Covid-19 este distrus la minimum 70°C timp de 4 minute.

Ca atare, alimentele încălzite la microunde conform datelor de mai sus nu mai reprezintă un pericol în ceea ce privește infecția cu coronavirus. Cuptorul cu microunde chiar este eficient împotriva coronavirusului, dacă acesta se găsește pe alimente, deoarece la treapta maximă se ating temperaturi mult mai mari.

Ține minte, însă, că acest virus nu se dezvoltă în alimente. El poate exista pe suprafața lor dacă au fost manevrate de o persoană bolnavă și contagioasă. Virusul poate rezista minimum 4 ore pe suprafața alimentelor, dar deocamdată nu se cunosc mai multe detalii fiind încă un subiect intens cercetat.

Poți pune periuța de dinți la microunde?

Periuța de dinți poate reține o vreme coronavirusului, dacă ești deja infectat. Însă nu o poți dezinfecta la microunde, mai ales că plasticul din care este făcută se poate topi la temperaturi mari.

Periuța de dinți se dezinfectează în alcool de cel puțin 70° cel puțin o oră.

Masca de protecție și microundele

Nici măștile de protecție nu pot fi dezinfectate în cuptorul cu microunde. Nici cele din hârtie, nici cele din materiale textile.

Cea mai sigură metodă este să le speli bine cu apă și săpun sau să le ții jumătate de oră într-un borcan cu alcool și apoi să le clătești cu jet de apă caldă.

Vezi şi greșeli pe care le faci când folosești cuptorul cu microunde!