Avem pretenția ca la hotel să ne schimbe ceașafurile și fețele de pernă zilnic, dar acasă de câte ori le schimbăm într-o lună?

Trebuie să ții cont de faptul că transpirația din timpul nopții este marele dușman al lenjeriei de pat. Din cauza ei, bacteriile se înmulțesc cu miliardele, iar în două sau trei zile, cearșafurile tale arată de parcă ar fi fost înmuiate în apă și stoarse bine.

Bacteriile generează și mirosuri neplăcute, iar cu timpul încep să apară pete galbene întinse. Nu este exclus să faci iritații și dermatită, mai ales dacă ai o piele mai sensibilă.

Nici tu nu vei mai dormi bine în patul în care ai ținut cearșaful mototolit câteva săptămâni la rând.

Când trebuie schimbate cearșafurile și fețele de pernă

Acoperă salteaua cu o husă specială din materiale de calitate, pentru a o proteja pe viitor. De fiecare dată când schimbi așternuturile, spală și husa deoarece ea adună de-a lungul nopților transpirația și mirosurile corpului.

Schimbă și spală așternuturile săptămânal, să păstrezi o igienă exemplară în dormitor și să împiedici înmulțirea acarienilor. Din cauza acestor insecte microscopice, persoanele mai sensibile pot face astm, rinite sau dermatite.

Spală cearșafurile la o temperatură de cel puțin 60 de grade, pentru a distruge microorganismele dăunătoare. Adaugă în apă puțin bicarbonat de sodiu să dezinfectezi și să cureți mai bine așternuturile albe, indiferent de detergentul pe care îl folosești.

Câteva sfaturi de la gospodinele atente!

Curăță petele de pe saltea cu o soluție din apă rece și bicarbonat de sodiu. Dacă folosești apă caldă, aceasta va dizolva murdăria și va intra mai adânc în țesătura saltelei, de aceea este mai bine să folosești apă rece.

Dacă sunt pete mai dificile, precum cele de urină, adaugă și oțet în apă, să dezinfectezi și să scapi de mirosul neplăcut.

Poți curăța salteaua și cu un aparat cu aburi sub presiune, dacă ai timp să o lași să se usuce bine în balcon sau afară la soare.

Înlocuiește pernele obișnuite cu perne care se pot spăla la mașină și curăță-le și pe ele periodic, cel puțin de două ori pe lună. Pernele se îmbibă, în timpul somnului, de transpirație și de grăsimea de pe păr.

Când patul tău este curățat și primenit, nimic nu se compară cu senzația de confort pe care ți-o oferă așternuturile curate, după o zi obositoare!

sursa foto: 123rf.com