Toate rasele de câini și de pisici năpârlesc, iar acest lucru se întâmplă tot timpul anului, chiar dacă pierd mai multă blană la schimbarea anotimpurilor. De mici animalele de companie trebuie învățate cu peria, să accepte ușor să fie pieptănați și periați câinii de diverse rase și pisicile.

Ce beneficii are periajul

  • Te ajută să stabilești o legătură mai strânsă cu micul tău animal de companie,
  • te ajută să menții casa curată
  • te ajută să ai animalele mai sănătoase, cu o blană lucioasă și frumoasă.

Dar trebuie să știi câteva reguli, cum se face acest lucru corect și cât de des, pentru a nu provoca un stres inutil micului patruped.

Cum trebuie periate pisicile, în funcție de blană

Crescute în casă sau la curte, de rasă sau maidaneze, pisicile au nevoie să fie periate. Ele se spală singure și știu cum să își îngrijească blana, dar un ajutor din partea stăpânului este binevenit.

Medicii veterinari recomandă să periem pisica zilnic, să găsim două, trei minute libere și să o periem ușor, fie cu o perie specială, fie cu o mănușă special concepută pentru blana ei moale. Pisicile cu păr scurt trebuie periate cu o perie cu dinți fini și deși. Pisicile cu blana lungă au nevoie de o perie cu dinții mai lungi și puțin mai rari.

Periajul zilnic este important pentru mica felină. Ea va înghiți mult mai puține fire de blană când își face toaleta singură și vor fi mai puține probleme provocate de ghemotoacele pe care trebuie să le regurgiteze.

Unele pisici nu pot regurgita la timp blana pe care o înghit și este nevoie de medicamente special concepute pe care le poți obține de la medicul veterinar. De aceea, periajul zilnic previne apariția unor probleme mai grave de sănătate.

Cum trebuie periați câinii și cât de des poți face acest lucru

Unele rase de câini pierd multe fire de blană aproape zilnic și curățania din casa ta lasă de dorit. De aceea, trebuie să îți înveți câinele cu peria de mic.

Rasele cu blana medie se piaptănă la 2 -3 zile, rasele cu blana lungă trebuie periate zilnic, iar câinii cu blana foarte scurtă, aproximativ o dată pe săptămână.

Periajul se face întotdeauna de la cap spre coadă, în sensul firelor de blană. Astfel stimulezi circulația, îndepărtezi firele moarte și impuritățile, pielea respiră mai bine și previi nodurile încâlcite, care sunt o adevărată pacoste pentru animal.

Pentru blana scurtă, este suficient să folosești o mănușă cu peri scurți, dar pentru un câine cu blana lungă vei avea nevoie de perii mari, cu dinți lungi sau de un piaptăn cu dinți subțiri și lungi. Câinele trebuie să perceapă periajul ca pe un răsfăț și să fie învățat de mic să îl accepte ușor.