Urmărește cu atenție plantele pe care le ai în casă, caută cât mai multe informații despre ele pe site-urile specializate și vei găsi și cele mai bune sfaturi să schimbi ghivecele plantelor la timp. Unele plante cresc foarte repede și au nevoie de vase noi în fiecare an, chiar dacă tu le scurtezi ramurile. Alte plante pot trăi în aceleași ghivece câte 4 – 5 ani la rând. Depinde foarte mult de ritmul lor de creștere și de necesitățile fiecărei specii.
Semne care arată că trebuie să schimbi ghivecele plantelor
- Solul se usucă foarte repede și se desprinde de pe marginea vasului
- Plantele au dezvoltat rădăcini lungi care ies prin găurile de aerisire de la baza ghivecelor
- Rădăcinile sunt atât de lungi încât au început să se vadă la suprafața pământului
- Plantele nu au mai crescut în mod normal, ca în alți ani;
- Plantele au refuzat să înflorească, față de anii trecuți când făceau multe flori.
Plante de apartament populare care se mulțumesc cu ghivece mici
Unele plante înfloresc mai bine, dacă stau în ghivece mai mici. Rădăcinile lor nu se dezvoltă atât de mult, încât să fie nevoie să schimbi ghiveciul anual. Ele pot trăi în același ghiveci timp de 3 – 5 ani cu o condiție: să le schimbi pământul anual și să adaugi fertilizatori pentru înflorire.
- Violetele africane
- Aloe
- Crinii amaryllis
- Asparagus
- Cactusul de Crăciun sau Crăciunița
- Ficusul
- Hoya
- Planta de jad
- Crinul păcii
- Planta paianjen
- orhideele
În afară de aceste plante care au o creștere lentă, așa cum sunt violetele sau orhideele, sau care nu au nevoie de un vas prea mare așa cum este hoya, multe alte plante de apartament este bine să primească un ghiveci nou la doi ani. Ghivecele se cumpără cu 2 – 3 cm mai mari în diametru decât vasele anterioare.
Cea mai indicată perioadă să schimbi ghivecele
Lunile februarie – martie reprezintă perioada optimă pentru a schimba vasele plantelor de interior. Astfel, în sezonul cald, când ele dezvoltă noi rădăcini, vor avea mai mult spațiu și mai mult pământ fertil.
Lasă pământul să se usuce bine în ghiveci, scoate planta ușor și verifică dacă rădăcinile au crescut prea mult. Dacă da, cumpără un ghiveci cu 2 măsuri mai mare.
Poți schimba ghivecele și în sezonul rece, toamna târziu, după ce plantele intră în etapa de stagnare. Adaugă pământ nou, dar udă plantele câte puțin. Fertilizatori poți adăuga abia primăvara.
Dacă ai plante greu de mutat dintr-un ghiveci în altul, așa cum sunt ficușii sau citricele, trandafirul japonez sau camelia, mai bine înlocuiești doar pământul din jurul rădăcinilor în fiecare an și adaugi fertilizatori.