Urzica este una dintre cele mai puternice plante medicinale. Are un conținut ridicat de minerale și aminoazici, de vitamine și uleiuri volatile din care nu avem decât de câștigat. Se folosește totul de la urzici, dar mai ales florile și frunzele fragede. Iar despre înțepăturile de urzici se spune că fac numai bine mușchilor și articulațiilor înțepenite de reumatism.

De ce ustură atât de puternic înțepăturile de urzici

Plantele sunt acoperite în întregime de țepi mărunți și foarte bine ascuțiți din siliciu. Țepii minusculi sunt goi prin interior, dar la baza lor stau săculeți microscopici plini cu acid formic și histamine care provoacă usturime, și acetilcholine care provoacă senzația de arsură. Acestea sunt substanțe de apărare ale plantelor, dar acționează puternic asupra nervilor din piele pe care îi irită și produc usturimi greu de suportat.

După ce trece usturimea, zona afectată este energizată de aceste substanțe iritante și, într-adevăr, pentru o vreme, durerile reumatice nu se mai simt. În plus, circulația periferică este stimulată și țesuturile sunt mai bine oxigenate. Dar efectul urzicilor nu este unul de lungă durată. Aceste plante au efecte mult mai bune și pe termen lung, dacă sunt consumate sub formă de infuzii, ceaiuri și tincturi.

Cum poți ameliora usturimea

Când te înțepi în urzici, usturimea și iritațiile durează în funcție de mărimea zonei afectate sau de frăgezimea plantelor. Cu cât sunt mai mari și mai bătrâne, cu atât te ustură mai mult timp. Înțepăturile de urzici pot fi ameliorate cu apă rece și cuburi de gheață, cu ulei de măsline sau cu suc de lămâie stors direct peste urzicături.

foto: 123rf.com