Lămâia, condimentele aromatice, vinul, oțetul sau uleiul sunt cele mai bune ingrediente pentru o friptură suculentă. Iată cum să le folosești:

Carnea de porc, de pui sau de vită se gătește mai ușor și iese mai gustoasă dacă o ții la marinat cu câteva ore înainte de preparare. Folosește vin roșu sau bere pentru carnea de vită sau de porc, vin alb pentru carnea de pasăre, oțet și ulei drept bază pentru marinată. Adaugă ierburi aromatice, piper sau alte condimente potrivite pentru fiecare tip de carne pentru a îmbogăți gustul fripturii.

Stropește carnea cu zeamă proaspătă de lămâie și las-o să stea câteva minute la temperatura camerei, să se frăgezească, înainte de a o prepara la grătar.

 Temperatura ideală pentru fiecare tip de carne

Înainte de a găti orice carne, aceasta trebuie să fie la temperatura camerei, pentru a se coace uniform. În timpul coacerii, este bine ca focul să fie la temperatură medie. Numai carnea la grătar se frige la foc iute, dacă vrei să obții o crustă crocantă. Ca să știi când este gătită suficient de bine, folosește un termometru special, care îți arată temperatura din interiorul bucăților de carne. Iată și valorile recomandate de bucătarii specialiști:

Carnea de miel sau vițel

Se coace la 220°C timp de 30 de minute, apoi se reduce focul sau temperatura din cuptor la 160° și se mai coace 30 – 40 de minute pentru fiecare kilogram.

Devine suculentă la 60°C

Iese bine făcută la 75 – 80°C

Carnea de porc

Se coace la 220°C timp de 30 de minute, apoi se reduce focul sau temperatura din cuptor la 160° și se mai coace 50 de minute pentru fiecare kilogram.

Devine suculentă la 75°C

Iese bine făcută la 80 – 85°C

Carnea de pui

Se rumenește carnea timp de 20 de minute la 210°, apoi se coace la 170° timp de 50 până la 70 de minute în funcție de mărimea păsării

Devine sculentă la 70°C

Iese bine făcută la 75 – 80°C

sursa foto: 123rf.com