La începutul sezonului cald, câinii năpârlesc și pierd stratul de fire moi și dese care le-a ținut de cald peste iarnă. Astfel că blana de vară este mai bine aerisită și îi protejează de temperaturile caniculare, dar mai ales de razele puternice ale soarelui. De aceea, nu este nevoie să tunzi câinele, decât dacă îți recomandă medicul veterinar.

Și câinii pot avea de suferit din cauza ultravioletelor. Și ei pot avea arsuri de la soare sau se pot îmbonăvi de cancer de piele. De aceea, blana are un rol important de protecție în zilele călduroase și nu este nevoie să îi tunzi la piele.

Cum trebuie să tunzi câinele în funcție de rasă

Câinii cu blana foarte lungă și deasă pot fi ajutați să facă față căldurii printr-o tunsoare moderată. Apelează la un coafor special pentru câini și taie blana în așa fel încât să rămână un strat protector de cel puțin 1,5 – 2 cm. În niciun caz nu trebuie să îi tunzi blana încât să se vadă pielea, pentru că va avea de suferit.

Trebuie să ții cont că rasele de câini cu blana lungă au și pielea mai sensibilă decât rasele cu blana scurtă, deci nu trebuie scurtată prea mult.

Este mult mai indicat să perii câinele mai des în zilele caniculare, să scape de firele de păr dese, și să îl înveți să facă baie. Nu scoate câinele în soare la miezul zilei când pământul și asfaltul sunt încinse. Plimbarea sănătoasă este dimineața pe răcoare și după amiaza, când dogoarea soarelui se potolește.

De asemenea, băile sunt binevenite pe timp de vară, pentru mulți câini fiind o distracție neașteptată. În plus, la baie, poți vedea mult mai bine dacă micul patruped a adunat căpușe de prin iarbă sau dacă are purici și poți lua măsuri în consecință.

Există și avantaje!

Tunsoarea se face cu moderație numai în cazul raselor cu blana foarte lungă și deasă. Blana bine tunsă nu se mai încâlcește și nu mai face noduri, iar tu îți poți peria câinele mai ușor.

Pe de altă parte, o blană ușor scurtată se spală mai bine și câinele tău nu mai miroase urât pe timpul verii, când se accentuează mirosul specific. Iar o blană tunsă moderat și bine descâlcită te ajută să vezi mai ușor căpușele, când ieșiți la joacă în parc, și să acționezi imediat pentru îndepărtarea acestora.

sursa foto: Shutterstock