Blana câinilor, indiferent de lungimea ei, are rolul de a regla temperatura corpului. E bine să tunzi câinele în perioadele fierbinți ale verii, dar ține cont și de sfatul veterinarilor.

Iarna, blana le ține de cald, iar vara, după ce năpârlesc și pierd firele călduroase, îi protejează de soare. Câinii nu transpiră și reușesc să se răcorească în zilele toride cu multă apă rece, odihnindu-se la umbră sau întinși pe gresia rece din casă.

Surprinzător este că blana îi ajută să se apere de temperaturile ridicate, de aceea veterinarii nu recomandă să fie tunși prea scurt, chiar dacă au blana deasă. Cu cât pielea este mai puțin expusă soarelui, cu atât îl ajută pe animal să se protejeze de arsuri și de căldură.

Iar un alt aspect care nu trebuie neglijat este deshidratarea. Un câine tuns prea scurt, suferă mai mult de căldură și este expus deshidratării.

Tunsoarea are avantajele ei

Câinii sunt înzestrați cu diverse mecanisme naturale de reglare a temperaturii corpului, dar, în perioadele caniculare, tunsoarea îi ajută. Lungimea firelor de blană trebuie ajustată, dar cu moderație, astfel încât pielea să fie protejată în continuare.

  • blana tunsă nu se mai încâlcește, nu mai face noduri și este mai ușor de periat;
  • dacă blana este scurtată, se observă mai ușor paraziții precum căpușele sau păduchii pe care câinii îi adună de prin parcuri și de prin iarbă;
  • câinii tunși năpârlesc mai puțin și se răcoresc mai ușor, dar este important ca blana să fie tunsă moderat și numai în perioadele caniculare.

E bine să tunzi câinele, mai ales dacă este una din aceste rase

Câinii husky, malamut de Alaska, akita și chow chow, care au o blană adaptată la temperaturi scăzute, suferă pe timpul verii.

Afectații sunt și câinii din rasele mops, bulldog sau Boston terrier care încep să gâfâie puternic în perioadele toride și trebuie ținuți în spații răcoroase.

Află tot ce se poate știi dspre câinii din rasa Bulldog Englez, micuții Bichon Frise sau simpaticul Pechinez!

sursa foto: 123rf.com