Costurile pentru masa de Crăciun au crescut mai mult anul acesta față de anul 2023. Mulți români se întreabă cât costă șoriciul, cât mai costă jumările, toba, leberul, cârnații afumați și alte bucate tradiționale din carne de porc. Prețul pe kilogram a crescut în medie cu 5 – 10 lei, în funcție de raritatea sau popularitatea produselor. Iar șoriciul intră în ambele categorii. Este un produs popular, foarte apreciat, dar mai greu de găsit.

Cât costă șoriciul în piețe și la târguri

În ceea ce privește prețul, pentru Crăciunul 2024, trebuie să știi deja cât costă șoriciul când pleci la piață, pentru a nu te lăsa păcălit de comercianții care vor să vândă la suprapreț.

Așadar, în acest an, trebuie să știi că prețul pe 100 de grame de șorici variază între 8 și 10 lei, atât în piețe, cât și în magazinele on-line. La târgurile de Crăciun poți gusta o mică porție de șorici de 50 – 70 de grame la prețul de 15 – 20 lei.

Șoriciul rămâne o delicatesă la oraș, ca atare și prețul lui crește în fiecare an. Dar pentru mulți români, șoriciul crocant și bine afumat este un simbol al copilăriei de altădată, petrecută la bunicii care sacrificau porcul de Ignat în fiecare an.

Ce este șoriciul și ce beneficii are

Bine rumenit, crocant, cu o aromă vagă de fum adevărat, de la țară, șoriciul este o gustare delicioasă de care ne bucurăm doar în preajma Crăciunului. Nici nu ne mai întrebăm cât costă șoriciul, când îl vedem rumen și apetisant în galantare.

Orice amator de preparate tradiționale scoate din buzunare câțiva lei în plus pentru câteva sute de grame de șorici bine pregătit și rumenit. Atâta vreme cât îl consumi în cantități mici, drept gustare crocantă, șoriciul are câteva beneficii surprinzătoare pentru organism. Până și persoanele care au probleme cu inima, tensiunea și colesterolul pot consuma o bucățică sau două de șorici, fără să abuzeze.

Sunt și persoane care se feresc de șorici pentru că, în opinia lor, este o grăsime nesănătoasă. Din contră! Șoriciul nu este deloc dăunător, câtă vreme îl consumi în cantități mici. Ba, din contră! Conform unor studii, o porție de 30 de grame de şorici conţine de nouă ori mai multe proteine şi mai puţine grăsimi decât o porţie de chipsuri prăjite din cartofi, care sunt mult mai bogate în carbohidraţi. Aproape jumătate din grăsimile pe care le conține șoriciul sunt grăsimi nesaturate și acid oleic, un acid gras bun prezent în uleuiul de măsline, nuci sau semințe de floarea soarelui. Un procent de 13% din conţinutul de grăsimi îl constituie acidul stearic, o grăsime saturată care este considerată inofensivă.

Un alt ingredient important din șorici este colagenul pe care organismul nostru îl folosește pentru buna funcționare a articulațiilor, pentru hidratarea pielii, pentru unghii și păr.

Cu toate că are beneficiile lui, nu trebuie să abuzăm de șorici! Câteva bucățele mici și crocante sunt suficiente, mai ales că, dacă nu este bine frăgezit, șoriciul se digeră greu și va da senzația de greață.

Dar ce este de fapt șoriciul? El este stratul inferior de piele, de care este atașată grăsimea. Stratul superior de piele se arde pe jar, când se sacrifică porcul, și se îndepărtează folosind cuțite și perii foarte aspre sau paie uscate. După îndepărtarea firelor de păr și a primului strat ars pe jar, rămâne pielea curată, de culoare rozalie, pe care noi o numim șoric.

Cum se păstrează șoriciul proaspăt

Șoriciul se desprinde de straturile groase de grăsime, se taie șuvițe și se presară bine cu sare pe ambele părți. Se rulează și se poate păstra timp de câteva luni la congelator. Dar de cele mai multe ori este consumat de Crăciun și este suficient, dacă este păstrat la sare în borcane, la frigider.  

Cine cumpără cantități mai mari, poate păstra șoriciul în saramură cu usturoi la borcan, la frigider, timp de cel mult o lună. Saramura sa va tulbura la fiecare 2 – 3 zile din cauza grăsimilor și sângelui care se dizolvă, dar trebuie schimbată periodic. De fiecare dată când pregătești saramura, păstrează proporția de 4 lingurițe de sare, 4 căței de usturoi la un borcan de 800 de grame.  

foto: Shutterstock