Se pare că atracția sexuală devine foarte importantă într-o relație atunci când ceva nu merge bine. Dacă, de regulă, lucrurile stau bine, cuplurile stabile nu par să pună prea mult accent pe viața intimă, ci se bucură de ea fără să-i mai dea prea mare atenție. Dar, dacă unul sau amândoi partenerii sunt frustrați din acest punct de vedere, atunci relația se clatină.

În aceste condiții, cei doi ar putea să găsească tot felul de pretexte de ceartă mai mult sau mai puțin realiste, însă motivul adevărat va fi, uneori chiar fără ca cei doi să realizeze, frustrarea sexuală. Cu cât cei doi se ceartă mai mult, cu atât vor face dragoste mai rar și așa vor intra într-un cerc vicios, care pune întreaga relație sub semnul întrebării.

Pe de altă parte, uneori, relațiile sexuale ajung să fie înlocuite de diverse gesturi de afecțiune, cum ar fi îmbrățișările. Nu este nimic rău, dacă amândoi sunt de acord, dar, de cele mai multe ori unul sau chiar amândoi își doresc și altceva. Și, atunci, pot apărea probleme.

O căsnicie ideală este una care include un echilibru între relația intelectuală, sufletească și trupească. Problema este, care dintre aceste ingrediente rămâne pe viață? Pasiunea și relațiile sexuale sunt destul de ușor de întreținut la un cuplu tânăr, iar legătura de acest gen poate fi foarte reușită și între doi oameni care nu se potrivesc din celelalte puncte de vedere. Dar, când relația fizică începe să se clatine, atunci și cuplul respectiv trece prin niște cutremure. Însă, dacă prietenia și dragostea sufletească sunt cele care tin cuplul legat, se poate trece mai ușor și peste eventualele probleme sexuale, care pot apărea, cu timpul.

Pe măsură ce îmbătrânim, corpul nostru se schimbă, dar și modul în care percepem o relație romantică. Îndrăgostiții care vor să rămână împreună o viață, ar trebui să-și dea seama că este important să pună preț nu doar pe relația pasională, ci și pe prietenie. Prima se va pierde odată cu trecerea timpului, dar celaltă este cea care ne poate da șansele să rămânem împreună așa cum spune basmul, „până la adânci bătrânețe”.

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, Cabinet psihologic Cristina Ion-Rădulescu  tel: 0721.046.829

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, tel: 0721.046.829

Așteptări nerealiste, prilej de frustrare

Sexul este subiectul numărul unu pentru care cuplurile vin la terapie. Influențate de contextul social, de mediatizarea prea acerbă a sexualității și, mai ales, de lipsa de pudoare cu care se confruntă societatea noastră, cuplurile își fac tot mai des „analize” ale vieții lor sexuale și, de cele mai multe ori, nu sunt prea mulțumite de ceea ce constată. Un număr mare de cliente mă întreabă la cabinet: cât de des este normal să aibă relații sexuale și vin cu exemple, cum ar fi: verișoara, colega sau prietena spun că ele fac dragoste în fiecare zi sau, mai mult, de trei ori pe zi. Se simt frustrate pentru că lor nu li se întâmplă același lucru. Eu le spun că fiecare cuplu decide singur când și cât de des are relații intime. Sexul regulat, deși nu este partea cea mai importantă a unei relații, o întărește. Este liantul care ține un cuplu unit și este important mai ales pentru legătura emoțională și afectivă pe care o creează între parteneri”.

Sursa foto: Pedro Ribeiro Simões / flickr.com