Cașcaval găsești peste tot, dar cașcavea nu prea! Este o brânză autentică, făcută de crescătorii de vite de pe Valea Doftanei și înregistrată de ani buni la OSIM. Este unul dintre deliciile tradiționale românești, cu un gust și cu o aromă deosebită.
Cum se face delicioasa cașcavea
Spre deosebire de cașcaval, care se face și din lapte de oaie sau de capră, cașcaveaua se face doar din lapte de vacă. Producătorii locali de pe Valea Doftanei spun că iarba și florile de pe pajiștile lor, unde nu ajunge nici strop de poluare, dau laptelui o aromă cu totul deosebită.
Cașcaveaua se face, ca multe alte brânzeturi tradiționale românești, din caș. Laptele se fierbe, se separă cașul de zer și se lasă la dospit cel mult o zi. A doua zi, cașul se taie bucăți potrivite și se fierbe în câteva clocote de apă.
Apoi se pune în forme rotunde și se lasă la scurs, după ce a fost dat cu sare din belșug. După ce s-a scurs bine, roțile de cașcavea se pun la afumat cu cetină de brad sau de fag. La afumat poate să mai stea două zile și brânza este gata! Iar gustul și aroma ei savuroase!
Cum se păstrează și cum se folosește cașcaveaua
Cunoscătorii spun că delicioasa cașcavea este ceva între telemea veche și cașcaval, dar deosebit de aromată și delicioasă datorită gustului ușor afumat.
Cașcaveaua se păstrează la frigider în hârtie cerată sau hârtie de copt câteva săptămâni.
Se servește cu nuci, cu salate de legume, cu struguri și cu un vin roșu, ușor acidulat. O mai poți folosi pentru pateuri, pentru sărățele și plăcinte cu brânză, în combinație cu brânza proaspătă de vaci.