Cascada Bigăr face parte din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița (176,60 hectare), din județul Caraș-Severin. Aici este și locul de trecere prin țara noastră a Paralelei 45. Cascadă Bigăr se află în Valea Minisului, la jumătatea distanței dintre localitățile Anina și Bozovici, pe DN57B ș  la jumătatea distanţei dintre Polul Nord şi Ecuator.

Din București până la Cascada Bigăr sunt circa 452 de kilometri

Din dreptul cascadei Bigăr se intră în rezervația naturală. Cascada se află la câțiva metri distanță de șosea. Aici există și un loc de popas pentru turiști.

 • Descoperă cele mai impresionante cascade din lume.
 • Cascada Bigăr sau Cascada Coronini

  Poți înainta, pe jos, circa 10 minute pentru a vedea de unde izvorăște apa-Peștera Bigăr. Izvorul Bigăr sau Izbucul Bigăr, cum i se mai spune, este unul puternic a cărei apă provine din subteran și trece prin peșteră ce îi poartă numele din Munții Aninei. Cascada Bigăr mai este cunoscută și sub denumirea de Cascada Coronini.

  Apa este bogată în calcar și se varsă în răul Miniș de pe un prag stâncos de circa 8 metri înălțime, acoperit cu mușchi, formând celebra noastră cascadă. Apa iese de sub o stâncă ce are o înălțime de peste 50 de metri. Iarna, țurțurii de gheață ai cascadei formează un adevărat Palat de Cleștar.

  Vizitarea izvorului Bigăr și a grotei costă 5 lei

  Cei care vor să vadă mai multe obiective turistice în zonă și să afle mai multe povești și legende interesante plătesc o taxă modică. Apa este foarte curată și este potabilă.
  Până la izvor se urcă pe o potecă stâncoasă, apoi se ajunge la un podeț de lemn peste râu și ajungi la peșteră.

  Cascada este extrem de frumoasă, la fel ca și celelalte obiective pe care le puteți vizită în zonă, însă să nu plecați la drum cu speranța că o veți vedea chiar așa cum se prezintă în mai toate imaginile care circulă pe internet înțelegând faptul că fotografiile au fost „ușor” prelucrate.

  Cascada Bigăr e considerată una dintre cele mai spectaculoase din lume

  Despre frumusețea cascadei au scris și jurnaliștii de la Huffington Post, ce s-au declarat fascinați de ea, căderea de apă fiind, după părerea lor,  una dintre cele mai neobişnuite şi mai spectaculoase din lume.

  Peisajul ieşit din comun este creat de un izvor subteran care curge peste o stâncă acoperită de muşchi.  Căderea de apă face parte din Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa şi, din anul 2000, a fost declarată arie protejată de interes naţional, ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (n.r Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii).

  Apa Cascadei Bigăr este bogată în calcar

  Cascada este formată de izbucul Bigăr, un izvor subteran puternic, cu activitate intermitentă, care funcţionează pe principiul sifonului. Când apa adunată într-un gol carstic atinge nivelul cotului sifonului, iese brusc la suprafaţă. La mică distanţă de izvor, apa bogată în calcar se varsă în râul Miniş, de pe o stâncă acoperită de muşchi, formând o cascadă de tuf calcaros.

  Legenda Cascadei Bigăr – Povestea celor doi îndrăgostiți

  O familie de țărani de pe Valea Almajului ce nu au putut să aibă urmași au aflat de la o vrăjitoare, în vis, că dacă femeia va bea apa de la izvorul dintre cele două lumi, de sub stâncă, va avea un copil. Vrăjitoarea le-a spus că dacă vor avea o fată să nu o lase să se îndrăgostească că își va găsi moartea. Femeia a născut o fată care s-a îndrăgostit de un băiat pe nume Bigăr. Tatăl ei a închis-o în grota de pe munte pentru a o ține departe de blestem.

  Suferințele fetei au înduplecat-o pe vrăjitoarea ce trăia în Tărâmul Regăsirii Dorului să viziteze fata în grotă și să îi transforme părul într-o cascadă pe care au început că cadă lacrimile ei. Tânărul Bigăr s-a aruncat în apă, iar tânăra a murit odată cu acesta. Cei doi s-au reîntâlnit pe cealaltă lume, acolo unde și-au putut împlini povestea lor de dragoste.

  Legenda mai spune că cei îndrăgostiți care vor să aibă parte de iubire veșnică să bea apă din cascada Bigăr.

  Site-ul The World Geography a alcătuit în anul 2013 o listă cu cele mai impresionante cascade din lume. Pe primul loc se află Cascada Bigăr din Caraș-Severin.

  UPDATE 8 IUNIE 2021 – CASCADA BIGĂR S-A PRĂBUȘIT

  Regia Națională a Pădurilor Romsilva a anunțat luni seara că frumoasa cascadă Bigăr din Caraș-Severin s-a prăbușit din cauze naturale.

  „Avem, din păcate, şi o veste neplăcută. Cascada Bigăr, unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, s-a prăbuşit astăzi din cauze naturale.”

  Regia Națională a Pădurilor Romsilva

  Momentul în care s-a prăbușit cascada a fost surprins de o persoană care se afla acolo, iar imaginile au fost publicate pe internet.

  CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

  După ce s-a scris că prăbușirea cascadei Bigăr a survenit în urma intervenției umane, Romsilva a revenit cu un mesaj, care a negat aceste informații.

  „Romsilva respinge cu fermitate informațiile false referitoare la prăbușirea Cascadei Bigăr, lansate în spațiul public de un ghid de turism și „activist de mediu”.? Acesta a lansat informația FALSĂ că prăbușirea cascadei Bigăr ar fi fost provocată de captarea apei de către păstrăvăria Valea Miniș.Care este adevărul?ℹ️ Păstrăvăria Valea Miniș a fost construită în perioada 1986-1988, inclusiv o lucrare de captare pe izvorul Bigăr, iar în ultimii 33 de ani NU s-a mai efectuat nicio lucrare suplimentară, deci NU aceasta este cauza prăbușirii cascadei.ℹ️ Așa cum am precizat anterior, cascada Bigăr s-a prăbușit din cauze naturale, sub propria greutate, în urma acumulării în timp a travertinului și a mușchiului.”

  Regia Națională a Pădurilor Romsilva

  Sursa Foto: 123rf.com